В Молдове

Produse apicole de calitate, vândute în centrul capitalei

Автор: Tatiana Cojocaru
Expert: Ион Максим

La Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine, organizat timp de 3 zile chiar în centrul capitalei, am întâlnit apicultori din diferite regiuni ale țării, care au ocazia să vândă miere obținută în acest an, dar mai ales din rezervele anului precedent. Majoritatea ne-au recunoscut că au avut dificultăți din cauza condițiilor neprielnice pentru albine, când în toiul primăverii au fost înghețuri ce au afectat enorm familiile din stupine.Totuși apicultorii noștri sunt optimiști, știu să depășească provocările cu demnitate și sunt încrezători că vor obține un preț decent pentru produsele lor ca să-și poată continua activitatea în sectorul apicol.

Valentina Capmoale din orașul Ocnița ne-a povestit că a ajuns apicultoare împreună cu soțul din cauza unei probleme de sănătate, ca ulterior să îi motiveze și pe cei doi fii, care la fel au devenit apicultori. Au început de la 3 stupi, ca treptat să ajungă în acest an la 250 de stupi. Însă din cauza înghețurilor din această primăvară, jumătate din familiile de albine au murit.

”Soțul meu la 26 de ani a aflat că are diabet zaharat, el fiind medic pe atunci. Am luat decizia să găsim soluții naturiste, am căutat să cumpărăm miere de la unii săteni de ai noștri, dar pe atunci, apicultura nu era atât de dezvoltată. Am hotărât să mergem timp de 3 luni la o școlarizare, în orașul Reazan, Federația Rusă, a fost simplu, căci eram încă în componența URSS. Acolo am învățat cât de importante sunt plantele melifere, noi am adus Facelia când am revenit acasă, nu prea se știa de valoarea meliferă a acesteia în țară. Așa am cumpărat primii 3 stupi, ca apoi să avem 9, iar în acest an am ajuns la 250 de stupi. Pot să vă spun că plantele melifere ne-au salvat mult, salcâmul a fost compromis total, în schimb noi am avut noroc de facelia și de rapiță, căci avem în preajma stupinei hectare întregi cu rapiță și desigur - pădurea. Dar oricum jumătate din albine au murit din cauza frigului și din cauza foametei, credem. Ar fi bine să fim susținuți de stat, așteptăm decizia Guvernului referitor la subvenționarea cu zahăr sau mijloace financiare, pentru a putea pregăti albinele de sezonul rece” a subliniat apicultoarea.

Consumatorii mereu sunt dornici de a procura produse de calitate în primul rînd, dar se bucură și mai mult când găsesc la târguri combinații sănătoase de miere cu fructe. Din acest motiv, Ilie Pănuță din satul Negrea, raionul Hânceșt pe lângă produsele apicole tradiționale, a adus la festival și miere cremă cu diferite adausuri de fructe liofilizate.

 

”Noi am fost plecați în străinătate o perioadă și când am revenit în țară, am decis să ne facem apicultori, împreună cu soția, care a aplicat la un proiect de finanțare. Datorită proiectului, am călătorit prin România, la diferite instruiri și schimburi de experiență, unde am observat astfel de miere cremă, am testat mai multe rețete de mixuri. Apoi în 2023, când am beneficiat de un suport financiar din partea UE, am investit în echipamente performante pentru a ne ușura munca. Am cumpărat și un omogenizator pentru ca să putem prepara aceste mixuri cremoase la care folosim mierea care nu cristalizează. Praful de fructe liofilizate îl procurăm, dar mierea cremă o producem noi. Avem 5 feluri: cu afine, cu lămâiță, ghimbir și mentă, cu cătină, cu coacăză și cu turmeric. Culesul anul acesta a fost puțin, de exemplu mierea de salcâm pe care o avem în vânzare este din 2024, doar polifloră am obținut în acest sezon, noroc de floarea-soarelui” ne-a povestit apicultorul Ilie Pănuță.

Mihai Surdu din satul Speia, raionul Anenii Noi, albinar la a treia generație, ne-a mărturisit că împreună cu soția și mama gestionează 400 de familii de albine. Prisaca este principala sursă de venit a familiei Surdu, prin urmare au grijă să ofere consumatorilor produse apicole diverse, printre care și mierea de mană.

”Este o miere mai specifică, nu toți cumpărătorii o aleg, poate și din cauza nuanței de culoare mai închisă, pentru că provine din seva dulce de pe frunzele și scoarța arborilor. Are un conținut mult mai bogat în microelemente și este singurul sortiment care nu este extras de albine din nectarul sau polenul florilor. Prin urmare, mierea de mană poate fi consumată și de persoanele cu alergie la polen. O vindem în borcănașul mic la prețul de 75 de lei, pentru cei care nu prea știu despre ce este vorba, dar cei care cunosc beneficiile optează pentru borcanul mare pe care îl vindem cu 150 lei, conține un kilogram de miere” a explicat apicultorul.

Pe lângă produsele apicole, unii apicultori propun vizitatorilor la festival și câte o excursie în inima Codrilor, unde pot mânca miere, dar vedea și albinele care au muncit pentru gustul aromat și dulce al mierii.

„Suntem în apicultură de 11 ani, avem în jur de 150 de familii de albine, dar pe lângă produsele tradiționale, ne-am gândit să propunem excursii în cadrul pensiunii turistice cu profil rural-apicol din satul Bravicea, Călărași. Ne-a venit ideea de a oferi un loc de odihnă activă pentru persoanele interesate de viața și activitatea albinelor. De 3 ani, organizăm excursii în sânul naturii, la „Stupina Codrilor”, unde toți vizitatorii când vin, sunt echipați cu măști de protecție, văd cu ochii lor albinele și desigur au parte de degustarea celor 7 produse ale noastre adică fiecare primește un platou propriu cu produse apicole. Un alt produs inedit pe care-l vedeți și îl oferim consumatorilor noștri, este țuica din căpăceala de albine. Câțiva ani în urmă, câteva zile am uitat căpăceala (stratul de ceară cu care albinele acoperă celulele fagurilor cu miere matură pentru a o sigila), apa cu miere a stat și pentru că aceasta a fermentat, dar nu am vrut să o aruncăm, am decis să o folosim, preparând țuica pe care o oferim cumpărătorilor noștri” a povestit Eugen Sobol.

Iurie Turtureanu este un apicultor cu o experiență de peste trei decenii din satul Chișcăreni, raionul Sângerei şi are 200 de stupi în prisaca lui. Ne-a spus că la fel ca alți apicultori, urmează să hrănească albinele cu zahăr şi cu miere de anul trecut pentru ca să le mențină în viață după un sezon dificil.

”În acest an, din cauza temperaturilor scăzute, copacii și plantele au înflorit mai greu, iar albinele nu au colectat suficient polen. Culesul de salcâm a fost total compromis, când a înflorit teiul, a fost arșiță și nectarul se usca prea repede, albinele nu au reușit să colecteze suficient polen. Cu mierea polifloră stăm mai bine, am adunat o cantitate cât de cât, o vindem cu 100 de lei per kilogram. Eu mai am miere din coriandru, din salvie, la un preț de170 lei kg. Cred că acest festival este binevenit pentru că noi la vânzările cu amănuntul obținem un preț mai ridicat ca să ne putem recupera puțin investițiile din acest an. Am un coleg care a folosit pentru a hrăni cele 200 de familii, el tot atâtea are ca și mine, tocmai o tonă de zahăr și una de miere. Pe terenurile agricole din preajma stupinei lui nu sunt culturi melifere, nici floarea-soarelui nu cred că i-a fost de ajutor, am observat că nu prea era dezvoltată. Sperăm că totuși Guvernul ne va oferi ajutorul solicitat ca să putem pregăti albinele pentru sezonul rece” a menționat apicultorul Iurie Turtureanu.

Ion Maxim, directorul executiv al „Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova” susține că festivalul este o platformă ideală pentru promovarea sectorului apicol și valorificarea produselor realizate de apicultori.

 „Este un prilej frumos în ajunul Zilei apicultorului să ne încurajăm reciproc și să ne felicităm pentru că suntem apicultori din toată țara aici împreună, nu am avut careva restricții la participarea la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. Partenerul nostru, Asociația ”Pomușoarele Moldovei” la fel, chiar dacă sezonul pomușoarelor este pe sfârșite, și-a delegat producătorii cu afine și zmeură gustoasă la un preț bun. A devenit deja o tradiție în Asociația Națională a Apicultorilor să sărbătorim rezultatele obținute tot muncind. În acest an, la unii rezultatele sunt mai slabe, la alții poate un pic mai bine, dar cu toții avem ocazia să ne adunăm la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. Mai stăm de vorbă, mai facem schimb de experiență între noi apicultorii și mai ales, avem ocazia să ne vindem produsele naturale, obținute cu multă muncă și răbdare. Așteptăm cu toții răspunsul de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vizavi de solicitarea noastră de a obține o subvenționare absolut necesară în acest an, extrem de dificil pentru apicultori. Vom vedea care va fi decizia și în baza la care criterii va avea lor repartizarea subvenționării către apicultori” a declarat Ion Maxim, directorul executiv, ANARM.

 Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Republica Moldova sunt peste 9.400 de apicultori autorizați și mai bine de 3.300 dețin formă juridică de activitate.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!