În contextul apariției, în ultimele zile, a unor informații eronate în spațiul public, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteață, a declarat că regulile privind etichetarea produselor alimentare sunt clare și au drept scop protejarea consumatorului de informații care pot crea confuzie.
„Etichetarea produselor alimentare plasate pe piață trebuie să informeze consumatorul clar, fără a-l duce în eroare, despre caracteristicile produsului alimentar și, în special, despre natura, identitatea și proprietățile acestuia. Din păcate, în ultimele zile, în spațiul public au apărut un șir de dezinformări și, pe alocuri, manipulări grosolane, care necesită clarificări punctuale”, a declarat directorul ANSA.
Acesta a explicat că Legea nr. 237 din 31 iulie 2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, intrată în vigoare la 1 iulie 2024, stabilește norme exhaustive în domeniul etichetării produselor alimentare comercializate către consumatori.
„Conform cadrului legal în vigoare, termenii bio și eco pot fi incluși doar pe eticheta produselor alimentare care respectă normele sistemului de producție ecologică. Totodată, se interzice folosirea acestor termeni inclusiv în mărci, denumiri comerciale sau denumiri de întreprinderi, pentru a exclude apariția lor pe eticheta produsului și pentru a informa corect consumatorul”, a precizat acesta.
Directorul ANSA a atras atenția că produsele alimentare ecologice nu trebuie confundate cu produsele autohtone, chiar dacă acestea din urmă sunt fabricate local.
„Produsele alimentare care respectă normele sistemului de producție ecologică sunt realizate conform unor standarde foarte exigente și sunt certificate de un organism de certificare independent. Din acest motiv, nu trebuie confundat produsul alimentar autohton cu produsul alimentar ecologic, deoarece acestea sunt două categorii distincte, reglementate diferit”, a subliniat oficialul.
Referitor la acuzațiile apărute în spațiul public privind modul de gestionare a unui caz de încălcare a cerințelor de etichetare de către un operator din sectorul produselor lactate, directorul Agenției a declarat că instituția a acționat exclusiv în limitele legii.
„Operatorului i-a fost oferit un termen de aproximativ 60 de zile pentru modificarea etichetei sau acoperirea termenului „bio”. În această perioadă, operatorul nu a asigurat nicio modificare și nu a înaintat nicio solicitare în care să indice termenii de care are nevoie pentru a asigura implementarea prescripției, alegând să acționeze instituția în judecată”, a explicat directorul ANSA.
Totodată, acesta a precizat că instituția nu a dispus sistarea activității operatorului economic.
„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a dispus sistarea activității operatorului. Ba din contra, la data de 5 decembrie 2025, când au expirat cele 60 de zile, i s-a oferit un termen suplimentar, până la data de 20 ianuarie 2026, pentru a modifica eticheta sau a acoperi termenul «bio»”, a declarat oficialul.
În final, directorul ANSA a subliniat importanța cooperării dintre autorități și operatorii din sectorul alimentar pentru respectarea legislației.
„Doar o colaborare corectă și eficientă a operatorilor din sectorul alimentar cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va asigura implementarea cadrului legal în domeniul alimentar și va contribui la informarea corectă și protejarea consumatorilor”, a conchis acesta.