Antreprenorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, în cadrul Programului de stimulare a investițiilor „373”. Guvernul a aprobat modificările care vor spori numărul beneficiarilor și investițiilor eligibile și va simplifica procedurile de creditare.
„Dincolo de subsidierea dobânzilor, se adaugă componente noi, ce țin și de garantarea creditelor, ceea ce este important pentru întreprinderile mici și mijlocii. Prin acestea, vom stimula creșterea investițiilor, crearea noilor locuri de muncă, va spori valoarea adăugată și, corespunzător, vom avea salarii mai mari pentru angajați”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Astfel, Programul „373” va fi extins pentru un grup mai larg de beneficiari. Acesta va fi accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul comerțului (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și tutun), dar și pentru cei din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor.
O altă îmbunătățire se referă la majorarea sumei maxime ce poate fi acordată unui singur beneficiar, de la 15 la 40 de milioane de lei. De asemenea, va fi permisă finanțarea achiziției de materie primă și materiale necesare în producție sau prestare de servicii, în limita de 30% din valoarea proiectului investițional.
În același timp, a fost majorat plafonul maxim de garantare de la 40% la 80% din valoarea creditului pentru garanțiile oferite (cerință a Fondului de Garantare a Creditelor) și au fost simplificate procedurile bancare de acordare a creditelor.
Până în prezent, în cadrul Programului „373”, peste 300 de beneficiari au contractat 363 de credite, cu o valoare investițională totală de 1,46 miliarde de lei.
Amintim că, începând cu 22 iunie, antreprenorii pot solicita credite investiționale de până la 15 milioane de lei la băncile comerciale-partenere ale Programului guvernamental „373”.
Victoria Rusnac, apicultoarea care gestionează compania Honey House, a devenit prima beneficiară a programului guvernamental de susținere a antreprenorilor „373”. Ea a povestit pentru AGROEXPERT cum a reușit să beneficieze de această inițiativă care a ajutat-o să-și propulseze afacerea de producție a mierii.
„Noi aveam în plan să luăm un credit pentru a achiziționa un utilaj cu o capacitate mai mare de producere a mierii. Banca, însă, a spus să nu luăm încă creditul, pentru că este un proiect foarte interesant, 373, care trebuie să fie aprobată de curând în Parlament. Deci, noi am așteptat, am urmărit când a fost aprobat acest proiect și imediat după lansarea programului am depus dosarul la bancă pentru a beneficia de acest credit”, a declarat Victoria Rusnac.
Recomandăm și: Cum Victoria Rusnac a dezvoltat afacerea apicolă cu ajutorul programului 373