Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) sunt încurajate să solicite din partea Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova finanțare prin granturi pentru producerea și utilizarea energiei regenerabile în procesul de pompare și distribuție a apei pentru irigare.
Scopul acestui apel de finanțare prin grant este pilotarea producerii și utilizării energiei regenerabile în procesul de pompare și distribuție a apei pentru irigare de către AUAI. În acest fel se va contribui la îmbunătățirea securității aprovizionării cu energie, diversificarea surselor de energie utilizate, reducerea impactului economic asupra prețului la apa pentru irigare cauzat de majorarea costurilor la energia electrică și reducerea ponderii importurilor de resurse de energie fosilă. Atingerea acestor obiective va contribui la durabilitatea AUAI, la obținerea de către producătorii agricoli a unor randamente mai înalte și, în final, la o creștere a vânzărilor și exporturilor acestora, contribuind la o dezvoltare durabilă a comunităților rurale.
Astăzi, ca niciodată, a devenit stringentă necesitatea diversificării surselor de energie pentru a asigura accesibilitatea producătorilor agricoli la apa pentru irigare. Conform estimărilor, ponderea costurilor resurselor energetice în tariful per 1 m3 de apă utilizată la irigare ajunge până la 60 la sută, fapt ce impune identificarea posibilităților de reducere a costurilor energetice în contextul creșterii semnificative a tarifelor la energie electrică.
Deși tot mai mulți agenți economici din țară efectuează tranziția la surse regenerabile de energie, o serie de obstacole nu permit AUAI să beneficieze de potențialul surselor regenerabile de energie. AUAI fiind o formă juridică specifică de organizare, nu sunt eligibile pentru programele de finanțare a energiei verzi, iar băncile comerciale sunt reticente la acordarea creditelor pentru surse regenerabile de energie pentru AUAI. Iată de ce, apelul de granturi pentru producerea și utilizarea energiei regenerabile în irigare, lansat Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, va fi o soluție necesară pentru AUAI de a depăși impedimentele existente, dar și pentru a servi drept model pentru alte AUAI și organizații finanțatoare și parteneri de dezvoltare.
Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova anticipează acordarea a aproximativ 1,600,000 MDL pentru finanțarea apelului de grant, iar suma fiecărui grant nu va depăși 400,000 MDL sau 30% din valoarea totală a investiției în surse regenerabile de energie, iar contribuția solicitantului va fi de cel puțin 70% din valoarea totală a activității.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!