Животноводство

Puiet văros: Prevenirea și tratarea acestei boli la albine

Автор: AgroExpert
puiet văros tratament - agroexpert.md

Puietul văros este o boala relativ ușoara pe care o întâlnim la familiile de albine. De multe ori, apicultorii nu se ocupă foarte serios de ea, de aceea și gradul de recidivă este mare. Apariția de mai multe ori a bolii poate provoca pierderi mari stupinei.

Cum tratam eficient aceasta micoza

Prima masură care ar trebui să fie luată în cazul puietului văros este restrângerea cuiburilor. Primăvara apare mai ales. Astfel, volumul pe care îl ocupa albinele este mai mic, iar sporii de puiet văros se vor împrăștia mult mai puțin.

Opusul se poate întâmpla dacă lăsăm cât mai largi cuiburile. Restrângerea cuiburilor se face cu scopul de a menține o temperatură optimă dezvoltării și îngrijirii puietului, conform canalului de YouTube Viitor Sănătos.

Puiet văros – medicamentația

Iată câteva medicamente pe care le puteți utiliza:

  • Codraton – extract de plante;
  • Apivirol – se administrează prin aspersare (pulverizare) pe suprafața ramelor cu albine și puiet cu ajutorul unor pompe manuale.
  • Micostop – un dezinfectant natural, bazat pe uleiul de cimbru peren de iarna și este administrat coloniilor afectate de puietul văros.

Inventar separat

Lucrați cu un inventar separat pe cuiburile unde se manifestă boala. Este o măsură de prevenție, mai ales ca aceasta boală este foarte contagioasă, se poate transmite cu rame, ceară sau cu inventar.

Schimbarea fagurilor

Dacă avem boala de puiet văros manifestată, este bine să împrospătam fagurii regulat. De preferat, dacă ne confruntăm cu boala, să fie schimbați brusc, adică familia respectivă să fie scuturată pe faguri noi (sau pe faguri clădiți de alte familii sănătoase), iar fagurii cu probleme arși.

Schimbarea matcii

Unii apicultori spun ca aceasta micoza se instalează și pe matca. Matca, într-adevăr, este cea mai predispusă să transmită mai departe boala.

Asigurarea ventilației

Albinele trebuie să aibă aer din belșug, dar cu mare grijă la păstrarea unei temperaturi optime.

Iată câteva sfaturi și ale apicultorilor care au trecut prin aceasta problemă:

Se recomandă ca stupul să fie strâns la maxim și de pus sirop de zahăr pe el. Dacă se poate, de renunțat la acel stup. Se dezvoltă de obicei când e stupul slab sau nu e bine organizat din cauza temperaturilor scăzute în cuib.

Ca și tratament ar fi Codraton cu rezultatele cele mai bune. Apoi clor 20 ml într-un litru de apă, iar soluția se pulverizează pe albină, Vitamina C. 1 ml la 1 litru de sirop și se dezinfectează stupul. Totodată, 20 ml de clor la un litru de apă și se pulverizează toate ramele cu albine, inclusiv cutia și podișorul!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!