În Republica Moldova sunt cel puțin 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi produse în țară până la 30% către 2030, arată datele preliminare ale unui studiu realizat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova al USAID și care a fost prezentat Ministerului Energiei.
Aceste rezultate urmează să fie valorificate în vederea organizării, până la sfârșitul anului, a primelor licitații de către Guvern în cazul parcurilor eoliene mari.
Potrivit autorilor cercetării, au fost studiate 34 de arii cu potențial de energie a vânturilor, fiind excluse traseele tradiționale ale păsărilor migratoare de-a lungul Nistrului și Prutului, zonele împădurite, pentru a nu dăuna mediului, la fel au fost excluse și zonele rezidențiale. În plus, s-a ținut cont de radarele și aeroporturile internaționale existente.
Studiul a luat în calcul infrastructura existentă, distanța până la cea mai apropiată stație electrică, capacitatea liniilor, cele mai apropiate drumuri de acces. După o primă triere, au rezultat 11 zone cu potențial mare de a dezvolta ferme eoliene. În cazul a trei zone, Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova va extinde cercetările, cu vizite la fața locului, pentru a face măsurători și a studia relieful. Alte componente analizate vor fi capacitățile fizice ale rețelelor și calculele financiare.
Scopul acestui studiu a fost de a obține în final prețuri optime la energie electrică și instalații mai eficiente, pe întindere a zeci de hectare. Autorii studiului au ținut cont și de țintele de decarbonizare asumate de Republica Moldova, concluzionând că este real ca până în 2030 să fie construite parcuri eoliene cu putere instalată de circa 600 MW. Experții USAID vor oferi suport și Moldelectrica pentru a găsi soluții pe componentele tehnice și a valorifica mai bine acest potențial.
În cadrul ședinței, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că paralel se pregătește un mecanism prin care potențialii investitori care obțin rezervarea capacităților și avizele de racordare să finalizeze proiectele începute, dar să nu țină capacitatea blocată ani de zile, ca ulterior să comercializeze aceste acte pe o piață secundară.
Din anul 2013 şi până în prezent, în Moldova, au fost puse în funcţiune peste 70 de turbine pe baza de vânt, însă acestea sunt la mâna a doua, ceea ce scade din productivitatea lor. Instalarea unei singure mori de vânt poate ajunge şi până la 500 de mii de euro. Totuşi, dacă aceasta ar fi nouă, preţul ar fi de cel puţin patru ori mai mare.
Majoritatea acestor turbine eoliene sunt amplasate în Sudul și Sud-Estul țării, din cauza condițiilor favorabile (viteza vântului, relief, disponibilitatea căilor de acces pentru transportarea turbinelor eoliene).
În anul 2021, instalațiile eoliene au produs aproximativ 76,3 milioane kW/h, ceea ce reprezintă cca. 1,83% din consumul total de energie electrică a țării.
Energia electrică produsă este livrată în rețelele electrice de transport/distribuție și utilizată pentru acoperirea necesarului de consum a populației/economiei naționale.
Chiar dacă statul oferă mai multe instrumente de a stimula producerea energiei eoliene, cum ar fi preţul de achiziţie fix, antreprenorii primesc suport doar dacă instalaţiile sunt relativ noi.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!