Агроменеджмент

R. Moldova importă peste 90% din semințe pentru sectorul legumicol

Автор: Lidia Danila
semințe de leguminose expert - agroexpert.md

În Republica Moldova, producția de semințe de leguminoase a scăzut dramatic. În acest context, agricultorii sunt încurajați să pună accent pe cultivarea soiurilor locale și pe metodele naturale de producție, pentru a îmbunătăți roada autohtonă și pentru a promova agricultura ecologică. Despre aceasta a relatat pentru AGROEXPERT, directoare executivă la AO „Grădina Moldovei” și expertă în biodiversitate și schimbări climatice, Anya Coutinho.

Micii întreprinzători, producători ecologici și de familie sunt îndemnați să producă în Moldova soiuri de leguminoase, dar și să salveze semințele.

„Încercăm să creăm o rețea de salvatori de semințe, pentru că la acest capitol, în Moldova, situația stă foarte rău. Mai înainte, ne satisfăceam 100% necesitățile cu semințe pentru sectorul legumicol, astăzi mai mult de 90% sunt importate și foarte puține sunt produse acasă”, a declarat directoarea executivă la Grădina Moldovei, Anya Coutinho.

Experta a adăugat că producerea semințelor de leguminoase în Moldova este un pas foarte important dacă dorim să ne mișcăm în direcția agriculturii ecologice.

„Semințele care sunt autohtone, fiind adaptate condițiilor climatice locale, sunt mai rezistente la boli, dăunători și secetă. Producătorii ecologici foarte mult apreciază ideea de a avea semințe locale și mai ales semințe produse natural, pentru că sunt foarte multe soiuri importate care sunt tratate cu produse chimice”, a specificat aceasta.

Problemele din sfera cultivării soiurilor de leguminoase și tehnici de producere

Una dintre probleme este faptul că, în Republica Moldova, există foarte puține varietăți de leguminoase - sursă de proteine vegetală. De aceea ar fi bine de îmbunătățit producția și alimentația.

„Strămoșii, bunicii noștri erau profesioniști în producerea și tratarea semințelor. Fermierii care fac selecție își aleg care semințe și din ce soi doresc să păstreze. Totuși, dorim să păstrăm nu doar semința, dar și soiul. De exemplu, avem două soiuri de năut: castaniu și clasic. Ca să nu pierdem aceste soiuri trebuie să le izolăm, să le punem aparte. Pentru a verifica soiurile, ne uităm la flori, frunze, la păstai, la boboase”, menționează experta în biodiversitate și schimbări climatice, Anya Coutinho.

Pentru a avea semințe bune este nevoie de irigare, deoarece așa planta se va dezvolta bine. De obicei, la leguminoase este nevoie de apă în special la început. Semințele trebuie să fie păstrate la temperatură și umiditate normală, pentru că astfel vor provoca semințele să germineze. Totodată, Anya Coutinho precizează că agricultorii ar trebui să nu promoveze prășitul.

„Cât mai puțin să intervenim în sol, pentru că este o viață întreagă, care ne susține. În loc să prășim buruienile, mulcim cu fân, frunze. În primul rând, nu cresc buruienile și în al doilea rând, păstrăm umezeala. Aceasta tot ne ajută să fim mai siguri față de secetă și să nu udăm”, a mai spus aceasta.

Selectarea și păstrarea semințelor - pași importanți pentru producătorii de leguminoase

Pentru a obține niște semințe de calitate este important să cunoaștem cum să selectăm plantele. Potrivit expertei, există 3 etape în alegerea leguminoaselor.

„La prima stadie are loc purificarea fitosanitară sau selecția negativă. Aceasta înseamnă că scoatem  frunzele, plantele care nu corespund standardelor soiului sau sunt bolnave. Apoi ne uităm cum sunt frunzele, florile și păstăile care deja se formează. Ne uităm la formă, lungime și alegem păstăile cele mai frumoase, iar cele care nu sunt perfecte – le mâncăm. Ultima etapă de selecție pentru a garanta calitatea semințelor este să vedem boboasele. Să nu fie una foarte mică, alta foarte mare” a afirmat Anya Coutinho.

Calitatea semințelor este influențată de factorii genetici și exogeni. Agricultorii trebuie să fie atenți la aceste aspecte, pentru o roadă bună și semințe rezistente la boli.

„Dacă vorbim de factorii de genetică, atunci soiurile locale, tradiționale sunt mai bogate din punct de vedere genetic, decât soiurile industriale. Factorii exogeni care influențează cel mai des semințele sunt temperatura și precipitațiile”, mai relatează experta în biodiversitate și schimbări climatice.

Combaterea dăunătorilor în mod ecologic

O problemă des întâlnita la boboase este gărgărița. În circuitul industrial, tratamentul semințelor pentru a controla bolile și dăunătorii se prelucrează cu chimicale. Totuși, o metodă ecologică este prin temperatură.

„Boboasele putem să le punem în congelator pe vreo 14 zile. În acest timp, toate larvele vor fi ucise”, a mai spus directoare executivă la AO „Grădina Moldovei” și expertă în biodiversitate și schimbări climatice, Anya Coutinho.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!