В Молдове

R. Moldova și Germania cooperează în domeniul agroalimentar. Ce prevede acordul

Автор: AgroExpert
semnare acord Moldova Germania domeniu agroalimentar - agroexpert.md

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea, și omologul său din Germania, Cem Özdemir, au semnat Acordurile bilaterale moldo-germane de cooperare în domeniul agroalimentar. Bolea: „Primul pas pentru viitorul european al agriculturii din R. Moldova”.

Vladimir Bolea a declarat că semnarea Acordurilor bilaterale moldo-germane este primul pas pentru viitorul european al agriculturii din Republica Moldova.

„Semnarea Acordurilor bilaterale moldo-germane semnifică faptul că noi începem un proces de dezvoltare pe cale europeană, în interesul fermierilor din Republica Moldova. Evidențierea și scoaterea agriculturii în afara oricărei tip de discuții economice este o prioritate pentru Guvern”, susține ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.

Totodată, ministrul Federal pentru Alimentație și Agricultură din Germania, Cem Özdemir, a precizat că sectorul agricol este acum foarte bine poziționat, iar Germania va susține intenția curajoasă a Republicii Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană.

„Ne bucurăm foarte mult să fim astăzi aici și să oferim Republicii Molodva suport pe mai multe căi sau direcții, una dintre acestea este lansarea platformei Agrifood. Vom oferi suport în dezvoltarea și avansarea pe calea integrării în Uniunea Europeană, a doua direcție va fi dezvoltarea sectorului zootehnic și a treia direcție este cea de integrare în parteneriatul vest balcanic”, a mai afirmat Cem Özdemir.

Amintim că, pe 5 octombrie, oficialii s-au întâlnit la Portul Liber Internațional Giurgiulești, fiind însoțiți de ambasadoarea Germaniei la Chișinău Margert Ueber, de reprezentanți de la Alianța Germană pentru Agribusiness și de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Aceștia au discutat aspecte ce țin de exporturile mărfurilor agricole pe căile navigabile, mecanismele de transbordare și interesul autorităților de a eficientiza și moderniza operațiunile portuare.
„Agenții economici moldoveni obișnuiau să-și desfășoare activitățile de export pe cale rutieră, însă în contextul regional actual, observăm că, această opțiune este absolut ineficientă când vorbim despre transportul cerealelor. Apreciem mult că, alături de Republica Moldova și de Ucraina avem 27 de state europene care contribuie în mod eficient la rezolvarea problemelor noastre. Fermierii din Republica Moldova trăiesc vremuri grele, fiind afectați de un cumul de factori: secete, consecințele războiului, majorări de costuri la inputuri, prăbușirea prețurilor în bazinul Mării Negre, modificarea cailor logistice etc", specifică ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Oficialii au vizitat infrastructura complexului portuar, unde au evaluat investițiile necesare pentru a spori traficul de mărfuri agricole.
„Republica Moldova a fost solidară cu Ucraina, iar acum, noi trebuie să manifestăm solidaritate față de Republica Moldova, și nu pe o perioadă scurtă de timp, dar într-un parteneriat de durată. Astăzi, profit de oportunitatea de a-l invita pe colegul meu la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură din luna ianuarie, unde vom discuta inclusiv cu statele G7 despre măsuri concrete de ajutorare a Republicii Moldova”, a menționat ministrul german Cem Özdemir.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!