Radul Grosu gestionează de peste 10 ani o afacere specializată în cultivarea cartofilor, conducând una dintre cele mai mari companii producătoare de cartofi din Moldova. A început în 2011, de la importarea materialului semincer german, a continuat cu plantarea cartofilor, în primul an, pe 5 ha, al doilea 15 ha, ca ulterior să ajungă la o suprafață de sute de hectare.
Cartofii sunt legumele consumate pe orice timp, de moldoveni. Radu Grosu, care cultivă cartofi în Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, a pornit de la premisa că aceste legume trebuie să fie de o calitate superioară și an de an, a muncit în acest scop.
”Noi am obținut rezultate bune, treptat am ajuns la o roada mare, pentru că am aplicat tehnologii avansate. Dar în agricultură poți obține reușite cu investiții tehnologice majore anume în calitatea produsului. Am suportat cheltuieli enorme, în special pentru educarea și școlarizarea în producerea acestei culturi. Am investit foarte mult în crearea sistemului de depozitare, ambalare și livrare, astfel încât să asigurăm întregul ciclu, de la producere, la păstrare , ambalare și livrare către consumatorul final. Cu multă muncă, dar și cu mult suflet în ceea ce facem, am ajuns să producem cartofi de calitate, aici în țară” a menționat fermierul.
În anul 2019, producătorul a arendat, în preajma localităţii criulenene Dubăsarii Vechi, 200 de hectare de terenuri agricole, pe o sută dintre ele cultivând în câteva rânduri pe sezon cartofi de seminţe, iar pe cealalată sută aplicând, sistematic, rotaţia culturilor pentru sezonul următor de cultivare a cartofului.
”Consider că în țara noastră ar trebui să se uite de importul cartofilor, totuși avem pămânuri fertile și cu tehnologiile necesare, cu sisteme de irigare, am demonstrat că putem obține o roadă foarte bogată. Problema noastră, a producătorilor autohtoni este că există pe piața locală marfă din țările vecine, care nu neapărat este mai calitativă, dar este la un preț mai mic și din acest motiv, producătorii autohtoni rămân cu produsele în depozite” a menționat Radu Grosu.
În 2020, mulți agricultori au suferit din cauza secetei și a restricțiilor stabilite în contextul pandemiei. Chiar dacă Radu Grosu a reușit să inițieze colaborări cu anumite rețele comerciale din țară, compania sa totuși a suportat anumite peirderi.
”Anul trecut am avut o suprafață de 60 ha cu cartofi, am adunat în jur de 3mii tone, însă din păcate nu am reușit să le comercializăm, o parte din roadă am aruncat-o. În prezent, preconizăm să cultivăm numai 40 ha cu acestă cultură, din motiv că nu vrem să se repete aceeași situație” ne-a explicat Radu Grosu.
Producătorul se numără printre primii beneficiari ai proiectului ”Livada Moldovei”, prin intermediul căruia a reușit să obțină o creditare în sumă circa 700 mii de euro.
”Am construit sălile de sortare, frigiderul de care aveam nevoie,în plus am procurat liniile de ambalare. Astăzi noi avem tot ciclul, de la producere la păstrare, ambalare și livrare către cumpărător.Contribuția companiei a fost de 50%, adică noi am investit 700 mii de euro, beneficiind de un credit cu aceeași valoare. Pentru a avea durabilitate, să oferi produse de calitate consumatorului final, trebuie anumite investiții. Noi punem accent în primul rând pe calitate. Pentru următorii ani, ne dorim să extindem suprafețele agricole și să ne mărim și spațiul de depozitare. De asemenea, să cultivăm și să creștem și alte legume, cum ar fi morcovul și sfecla roșie. Lucrăm foarte mult, implementăm tehnologii noi, pentru ca moldovenii să consume produse autohtone de calitate” a mai adăugat Radu Grosu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!