La dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai marilor companii implicate în afacerile agricole. Vorbim despre grupul de companii Trans-Oil Group, reprezentat de directorul regional pentru România și Serbia, Radu Musinschi și managerul financiar Vitalie Butnaru; directorul de tehnologii agricole al Südzucker Moldova, administratorul Agro-SZM, Valeriu Nicușor; directorul ANDORIA SOFTWARE CONSULTING, Gheorghe Sprâncean. În cadrul dezbaterii a luat cuvântul Igor Grigoriev, Director Executiv al Asociației exportatorilor de cereale, AGROCEREALE. Guvernul Republicii Moldova a fost reprezentat prin Secretarul de Stat al MinisteruluiAgriculturii și Industriei Alimentare, dl Vasile Șarban.
„Ucraina este al doilea mare producător de cereale și semințe oleaginoase din regiunea Mării Negre. În plus, Ucraina se află pe primul loc în cultivarea semințelor de floarea soarelui, iar războiul a dus la schimbări globale pe piața mondială. Consecințele negative asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova au fost agravate și de sancțiunile impuse produselor petro-chimice de origine rusă, inclusiv îngrășămintelor”.
Potrivit lui Vitalie Butnaru, din cauza blocării porturilor ucrainene, s-au schimbat și modalitățile de livrare a cerealelor și a semințelor oleaginoase în regiune și în lume. „În prezent, nu există export pe mare din regiune decât prin portul românesc Constanța. Livrările prin Polonia și România sunt foarte dificile din cauza diferenței de ecartament a căilor ferate, a blocajului căilor logistice terestre prin punctele de trecere a frontierei și a congestionării în porturile românești. Și atâta timp cât nu există alternative logistice lucrative, situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”, a subliniat directorul financiar al Trans-Oil Group.
Directorul Regional pentru România și Serbia al Trans-Oil Group, Radu Mușinschi, a adăugat că tranzitul cerealelor ucrainene prin România este foarte dificil, vagoanele cu cereale stau săptămâni întregi pentru a fi schimbate boghiurilor, iar capacitatea portului din Constanța este limitată la moment. În plus, potrivit acestuia, la intrarea în Canalul Sulina de pe Dunăre s-au acumulat peste 100 de nave, fiecare de 5-6 mii de tone. Radu Mușinschi consideră că toate cele trei țări - România, Republica Moldova și Ucraina - ar trebui să depună eforturi pentru a dezvolta soluții lucrative, în condițiile în care, în curând, va fi recoltată noua roadă 2022.
Directorul pentru tehnologii agricole al Südzucker Moldova, administratorul Agro-SZM, Valeriu Nicușor, a vorbit despre impactul noii recolte asupra pieței cerealelor: „Noua roadă deja a început să fie recoltată și vedem că grâul a fost afectat în proporție de 40% de secetă. Sfecla de zahăr și floarea soarelui încă au șanse pentru rezultate bune de recoltă. În același timp, costul ridicat al depozitării cerealelor, prețurile ridicate pentru îngrășăminte și combustibil și interzicerea exporturilor de cereale nu permit fermierilor să facă față provocărilor curente.” Potrivit acestuia, este nevoie de deblocarea urgentă a exportului de cereale, pentru că agricultorii nu pot achita creditele contractate.
Valeriu Nicușor a propus ca statul să achiziționeze de la fermieri în regim de „salvare” o cantitate de 20-30 de mii de tone de cereale, iar păstrarea și-ar putea-o asuma chiar întreprinderile agricole.
Gheorghe Sprâncean a explicat că „producătorul trăiește de la recoltă la recoltă, iar prețurile curente ale îngrășămintelor distrug agricultura”. Potrivit acestuia, doar trei țări din regiune - Serbia, Ungaria și Republica Moldova - au interzis exporturile de cereale. „Având în vedere producția de 900 de mii de tone de grâu și consumul de 300 de mii de tone, nu este clar ce au decis autoritățile să protejeze prin interdicția de export”, și-a exprimat părerea directorul ANDORIA SOFTWARE CONSULTING.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a spus că acum autoritățile studiază starea reală a stocului de grâu din depozitele tuturor fermierilor.
„Așteptăm cifrele finale privind recolta rămasă și recolta viitoare pentru a le prezenta Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, care va decide asupra exporturilor. Potrivit estimărilor noastre, recolta de grâu va fi mai proastă în acest an, iar acest lucru trebuie luat în considerare. Planificăm să permitem în curând exportul de făină, pentru a crește valoarea adăugată ce rămâne în țară. Totodată, admit că ar putea fi alocate cote de export pentru fiecare producător”, a spus dl Vasile Șarban.
Igor Grigoriev, Director Executiv AGROCEREALE, a remarcat în acest sens că „cel mai ușor este să interzici, însă mai târziu este foarte greu să anulezi restricțiile. El a salutat posibilitatea alocării de cote pentru export ca un prim pas pentru ridicarea interdicției de export. Potrivit lui, ar fi însă dificil să fie exportate mai mult de 50 de mii de tone pe lună, din cauza problemelor legate de logistică.
Participanții la dezbateri au ajuns la concluzia că guvernul și reprezentanții afacerilor agricole trebuie să depună eforturi comune pentru a atenua situația dificilă actuală din regiune, care poate dura încă ani buni, pentru a satisface atât interesele consumatorilor, cât și ale agenților economici.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!