
Războiul din Ucraina a afectat producătorii de mere din Republica Moldova, în condițiile în care aceștia nu-și pot livra producția în Federația Rusă și alte state CSI. Pe de altă parte au fost afectate și importurile de fertilizanți, deoarece cea mai mare parte erau importați din Federați Rusă.
Potrivit ministrului, criza pentru agricultorii moldoveni a început cu ceva timp în urmă, înainte de începerea războiului. Este vorba de scumpirea resurselor energetice – gaz, carburanți, fertilizanți.
„În lunile septembrie-octombrie fertilizanții s-au scumpit de trei, patru ori, iar aceasta este o problemă majoră, deoarece fertilizanții joacă un rol foarte important în asigurarea productivității culturilor și ele au fost puse în pericol. O problemă este disponibilitatea fertilizanților, deoarece o parte din întreprinderi, inclusiv din Uniunea Europeană și-au sistat activitatea”, a precizat Gherciu în cadrul emsiunii „Cabinetul din umbră” de la Juurnal TV.
Republica Moldova importă 85% din necesarul de fertilizanți din Federația Rusă or, urmare a războiului a fost dată peste cap și, inclusiv a mărfurilor din Republica Moldova care erau destinate pieței din Federația Rusă, de exemplu la mere. „Majoritatea exporturilor de mere erau orientate către exportul în Federația Rusă ”, a precizat Viorel Gherciu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!