Mai mulți agricultori din raionul Cahul au scos în câmp tractoarele cu discuri pentru a răsturna porumbul, deoarece recolta este compromisă din cauza secetei. În ultimii ani ei și-au redus la jumătate suprafețele cultivate cu această cultură, dar principala problemă este lipsa accesului la irigare.
Nicolae Apărece, un agricultor din satul Giurgiulești, raionul Cahul, se plânge că, în loc să recolteze roada, trebuie să lucreze cu discurile și să îngroape porumbul în sol din cauza lipsei de precipitații și a lipsei accesului la irigare, transmite moldova.europalibera.
„Cred că suprafața de porumb o să o reducem la minim. O să ne străduim să cultivăm măcar 100 de hectare ca să putem achita cotașii. Lumea mai mult preferă porumbul decât alte cereale, pentru a crește animale și păsări. O să ne străduim să acoperim cu rapiță, grâu, orz, mazăre. Anul acesta o să măresc suprafața de mazăre, că nu avem altă situație în zona de sud a Republicii Moldova”, afirmă Nicolae Apărece.
Din cauza recoltei compromis, agricultorii se tem că nu vor putea să-și achite creditele și să acopere cheltuielile. O problemă majoră este lipsa infrastructurii de irigare, care a fost distrusă în satul Giurgiulești de-a lungul anilor. Aproximativ 70% dintre solurile care erau irigabile în perioada sovietică sunt acum într-o stare dezastruoasă.
„La momentul actual, este distrus totul, e la zero. Trebuie doar proiecte de stat, ca măcar să aducă apa până la câmp. În câmp noi deja ne vom clarifica, vom lua credite, vom face bazin de acumulare, deoarece să aduci de la 8 kilometri apa este foarte costisitor. Noi, agricultorii, n-o să facem asta niciodată fără ajutorul statului și fără fonduri europene”, a adăugat agricultorul.
Situația este similară și în satul Badicul Moldovenesc, din raionul Cahul. Satul nu a fost inclus în programul compact pentru reabilitarea sistemelor de irigare și nu are acces la apă.
„Anul trecut practic 80% din suprafața de porumb a fost, la fel, răsturnată cu agregatele, îngropată în pământ, pentru că nu am avut știuleți. Anul acesta, aceeași problemă. Pe suprafața de 100 de hectare, practic nu avem ce strânge”, precizează agricultorul din satul Badicul Moldovenesc Andrei Ciobanu.
Acesta a explicat că temperaturile ridicate duc la sterilizarea polenului și la avortarea florilor, ceea ce afectează grav producția de porumb.
„Temperaturile care-s mai mari de 33 - 36 de grade duc la sterilizarea polenului și, practic, toate florile avortează. În 2021, din acest câmp din lunca Prutului am avut 12 tone la hectar de porumb”, a menționat Andrei Ciobanu.
Potrivit fermierilor, prejudiciul cauzat de recolta compromisă se ridică la milioane de lei.
Amintim că, anterior, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că în sudul Republicii Moldova ar putea fi interzisă cultivarea porumbului.
Citește și: Bolea: În sudul R. Moldova ar putea fi interzisă cultivarea porumbului
Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că nu există vreo posibilitate de a interzice unui agent economic să cultive ceva, iar fraza precum că în sudul Republicii Moldova va fi interzisă cultivarea porumbului i-a fost scoasă din context.
Totuși, oficialul precizează că va veni cu recomandări pentru fermieri, în funcție de zona în care activează, iar măsurile se vor reflecta în politicile de subvenționare.
Te-ar putea interesa și: Bolea: Nu putem interzice cultivarea porumbului. Vom veni cu recomandări
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!