Агроменеджмент

Recoltarea nucilor: Strategii pentru o colectare eficientă

Автор: AgroExpert
recoltarea nucilor strategii - agroexpert.md

Cultura nucului este una apreciată atât de cei care își doresc să înceapă o afacere de familie, precum și de cei care doresc să aibă măcar câțiva pomi de nuc în curte.

Când se coc nucile

Se consideră că fructele sunt coapte și deci bune de cules, atunci când pericarpul (învelișul verde) crapă, îndepărtându-se de coaja tare, iar nucile încep să cadă singure, scrie cultivaprofitabil.

Maturarea nucilor nu are loc odată pentru toți pomii, în special, deoarece înflorirea și fecundarea (deci și formarea fructelor) durează mai multe zile, ceea ce înseamnă că nici coacerea nu poate fi uniformă.

De asemenea, fructele ocupă poziții diferite în coroana masivă a nucului, fiind diferit asigurate cu elemente nutritive și lumină. În mod obișnuit, coacerea începe mai timpuriu la pomii ce cresc pe pante uscate, cu expoziție sudică, decât la cei de pe solurile umede din văi și de pe pantele cu expoziție nordică, mai repede la câmpie și mai târziu pe coline. Pe același pom, nucile de la periferia coroanei ajung la maturitate mai repede decât cele din interior.

Perioada de maturare și deci de recoltare a nucilor, ține de la sfârșitul lunii august, până la sfârșitul lunii octombrie, iar în cadrul aceleiași regiuni, are o durata de 2-3 săptămâni.

Nucile se coc treptat și pe măsură ce se coc, cad singure, obișnuit după ploi și nopți răcoroase. De aceea, nu trebuie să ne grăbim cu recoltarea, cu atât mai mult cu cât nucile ajunse la maturitate deplină au cea mai mare valoare comercială și alimentară: sunt curate, au un conținut mic de apă, se usucă mai repede și se păstrează mai bine, au miezul plin, bogat în ulei și substanțe proteice, mult mai aromat și gustos.

Dacă recoltarea nucilor are loc înainte de a începe să crape coaja verde, prin scuturatul nucilor, la rând, prin lovirea acestora cu prăjini lungi, rezultatul este cât se poate de nedorit: se rup ramurile fructifere, micșorându-se recolta pentru anul următor.

Stabilirea momentului optim de recoltare

În regiunile sau în anii cu toamne calde și uscate, se poate începe recoltarea când coaja verde a nucilor din interiorul coroanei este gălbuie, prezintă pete brune, iar în vârful nucii apar crăpături lungi de 10-15 mm. În regiunile umede și răcoroase sau în anii cu toamne ploioase aceste semne nu sunt prea vizibile, momentul recoltării se stabilește și prin încercare.

În prima decadă a lunii septembrie se iau câteva nuci din fiecare pom și cu cuțitul se secționează coaja verde de-a curmezișul fructului, astfel că prin tragerea celor două părți secționate să rezulte două cupe de coajă verde. Dacă coaja nu se desprinde, se repetă încercarea peste 3-4 zile. Pentru mai multă siguranță, înainte de a se începe recoltarea, după ce s-a făcut proba prin tăierea cojii, se iau 30-40 de nuci si se pun într-un vas cu apă. Dacă după 12-14 ore cel puțin 80-90 % din nuci s-au decojit, înseamnă că a sosit momentul potrivit de cules.

Când se culeg nucile

Acolo unde există posibilitatea de pază a livezilor sau la pomii de prin curți, nucile se recoltează la fiecare 2-3 zile, de pe jos, pe măsură ce ele se scutură singure. Dacă plouă des, nucile se strâng zilnic de sub pomi, ca să nu mucegăiască.

La pomii izolați în câmp sau în locurile nepăzite, nucile se pot recolta într-o singură repriză, atunci când fructele din interiorul coroanei prezintă semnele de maturitate specificate mai sus, sau în 2 reprize, recoltându-se la început pe partea periferica a coroanei, unde nucile au ajuns mai repede la maturitate și apoi, peste 4-5 zile, și nucile din interiorul coroanei.

Într-o livadă modernă, această lucrare se efectuează în 3 etape:

  • la prima scuturare cad puține fructe, cele ajunse într-un stadiu avansat de maturare și fructele bolnave sau atacate de viermi, care se înlătură;
  • a doua scuturare, cea mai importantă, permite recoltarea a 80 – 90% din producție și se face cu 8-10 zile mai târziu;
  • a treia scuturare are ca scop să adune fructele care au rezistat celei de a doua scuturări; dacă numărul acestor fructe e redus, aceasta nu se mai face.

Uscarea nucilor

Această operație este necesară deoarece chiar atunci când sunt recoltate în condiții bune, nucile mai conțin încă 30 - 40% apă. Spălându-le, conținutul în apă crește și mai mult. Pentru a se păstra în stare bună timp îndelungat și a-și menține gustul plăcut, nucile nu trebuie să conțină mai mult de 5 - 8% umiditate.

De reținut că pentru o uscare corectă este necesară nu numai căldura, ci și mișcarea aerului. Nucile se pot usca după 30 - 40 de ore, la temperatura de 40 de grade Celsius.

Nucile bine uscate se pot păstra ani, fără să-și piardă din calitățile gustative, daca și condițiile de păstrare sunt corespunzătoare.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!