Tratamentul Semințelor – o necesitate obligatorie pentru o agricultură modernă.
Se apropie timpul de semănat cereale păioase. Cum să tratăm semințele, ca să putem pune bazele unei recolte viitoare bogate și sănătoase în sezon 2022.
Aici cu recomandări solide vin specialiștii companiei IMEXAGRO.
După cum știm tratamentul semințelor este un proces care se bazează pe multe particularități, de luat toate în calcul este greu, dar de avut grijă de cîteva aspecte principale– este posibil!
Pentru a lua decizia corectă ce produs de folosit, este nevoie de rezultate corecte în analiza semințelor. Doar laboratorul ne poate deschide o imagine deplină asupra infecției din semințe. Totodată, ce ține de situația cu putregaiurile de rădăcină și alte infecții aerogene este necesar de efectuat și o fitoexpertiză a solului ca să cunoaștem ce patogeni și dăunători predomină!. Dar cu părere de rău aceste expertize, observări sunt posibile și efectuate foarte rar. Deci pentru a minimaliza careva greșeli în tratamentul de semințe e necesar să ținem cont de 4 factori importanți și necesari în procesul de tratare:
- Succesul aplicării Produsului pe semințe;
- Să formăm unui micro-halou (strat de protecție) în jurul rădăcinelor;
- Translocarea substanței active în plantă, și protecția din interior;
- Să lipsească efectul retardant.
- Aplicarea produsului trebuie să fie doar pe semințe bine alese, calibrate și obligatoriu lipsite de praf sau resturi vegetale. Praful și resturile din materialul semincer duc la pierderea substanței active. Cu cît este mai curată sămînța cu atît mai uniform aderă produsul. Aici foarte mult contează și forma preparativă a produsului și desigur tipurile de adjuvanți și surfactanți din conținutul Tratantului;
- Pentru a avea un micro-halou(strat de protecție) în jurul seminței și rădăcinuței trebuie de cunoscut ce poate și ce nu poate produsul ales de Dvs. Vă amintim că perioada cea mai critică și periculoasă pentru protecție este încolțitul semințelor, cînd are loc transformarea rapidă a substanțelor de rezervă sub acțiunea enzimelor și totodată acizii nucleici activează formarea fitohormonilor. Anume acest proces dă startul în creșterea și dezvoltarea nu numai al plantelor dar și al organismelor nocive din interiorul și nemijlocita apropiere a amplasării semințelor. Deci în așa mod, este strict necesar de a forma o micro zonă de protecție în jurul seminței pentru o protecție de durată, această funcție de protecție poate să o garanteze produse din clasa strobilurinelor, mai ales azoxistrobinul;
- Pentru o protecție ideală trebuie să știm că diferiți patogeni sunt localizați diferit (în semințe, pe semințe, în sol, etc);
- Bolile care se află în embrion: (Tăciunele zburător, Fuzarioza spicelor). Deci pentru o protecție reușită v-or face față doar substanțe active sistemice, aici de minune se descurcă substanța activă ciproconazol, care posedă cel mai înalt grad de sistematicitate din grupa triazolilor.
- Boli care se găsesc atît la suprafața seminței cît și în stratul aleuronic, dar și cînd semințele se infectează în sol sunt: Mălura comună a grîului (infecția are loc în sol în timpul germinării) contra acestui patogen cea mai înaltă eficacitate o are s.a Difenoconazol. Speciile de Fusarium, Septorioza spicelor, Helmintosporioză, alte putregaiuri de rădăcină se află la suprafața semințelor și în resturile vegetale sau sol. Anume contra acestor boli e necesar de ales produsul care v-a face acea micro-zonă de protecție în jurul seminței. Recomandăm de ales o substanță care are acțiune de contact sau translaminară sau care este foarte slab mobilă în plantă (azoxistrobin, difenoconazol, fludioxanil, etc)
- Boli care se distribuie aerogen: Rugini, Făinări, Septoria, Pyrenophora etc. Eficacitatea produsului v-a depinde de – timpul cînd a avut infecția. Contra acestor boli eficacitate prezintă doar substanțe cu acțiune sistemică.
4. Efectul retardant de la fungicid = efect Negativ asupra dezvoltării culturii.
Multe substanțe active din grupa triazoli (metconazol, tebuconazol, triadimenol) posedă acțiune retardantă, care în condițiile climaterice din R.Moldova reprezintă un factor ce nu poate fi neglijat!
De obicei grîul formează nodul de înfrățire la adîncimea de 1 – max 2,2 cm în sol, chiar dacă sunt semănate semințele la adîncimea de 4-5 cm. Dar sub acțiunea triazolilor distanța dintre semințe și nodul de înfrățire se scurtează, deci nodul de înfrățire v-a fi mai adînc decît deobicei. Pe solurile grele acest fenomen reprezintă o mare problemă deoarece coleoptilul crește foarte greu și energia de creștere și uniformitatea apariției plantelor de grîu scade enorm.
Vă recomandă să vă feriți de așa produse care induc efectul retardant plantei
Notă!!! În componența produsului Daimond Elit avem conținut de difenoconazol 30g/l + ciproconazol 6,5 g/l + azoxistrobin 30 g/l, în utilizarea căruia nu v-om avea efect retardant.
Înafară de boli o mare daună produc dăunătorii, care odată cu schimbarea climei și trecerea la tehnologii minimale de prelucrare a solului devin mai agresivi. Daune majore produc Gîndacul Ghebos (unde se seamănă grîu după grîu), sîrmarii, afidele și în ultimii ani avem atac puternic de la cicade sau cicorițe care sunt vectori de virusuri. O altă problemă o întîlnim pe cîmpurile semănate devreme unde principalii dăunători v-or fi puricii șu muștele cerealiere. Pentru combaterea acestor dăunători la tratament sămînță avem nevoie de insecticid sistemic. La acest moment pe piața din Republica Moldova este înregistrat produsul ORFEU WG care protejează atît în sol cît și toată planta în întregime pînă la 40-45 zile.
Produsele insecticidul ORFEU WG și fungicidul Daimond Elit vă vor asigura o calitate sporită în tratamentul semințelor: acoperire perfectă, perioadă lungă de protecție, spectru extrem de larg în combaterea organismelor nocive și desigur cultură sănătoasă!
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!