Цены и Тренды

Record istoric în exporturile de floarea-soarelui din Moldova

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Юрий Рижа
Record istoric în exporturile de floarea-soarelui din Moldova - agroexpert.md

Republica Moldova marchează un record istoric în exporturile de floarea-soarelui, livrând 91,3 mii de tone de cultură oleaginoasă în luna noiembrie 2024. Acest volum depășește rezultatele lunare înregistrate anterior, inclusiv exporturile masive din februarie și aprilie 2024, când au fost livrate câte 72-73 mii de tone lunar.

„Motivul unei asemenea expansiuni are raționament economic- prețul mediu de export înregistrat în noiembrie 2024 a atins valoarea de 11,35 lei/kg, ce este practic de 2 ori mai scump comparativ cu noiembrie anul trecut. Această creștere a prețurilor a stimulat producătorii să valorifice recoltele direct pe piața internațională”, susține expertul în agro-market Iurie Rija.

În contextul sezonului agricol 2024/2025, floarea-soarelui rămâne unica cultură ale cărei exporturi au crescut în volum, înregistrând o creștere de 1,5 ori comparativ cu sezonul trecut (iulie-noiembrie). În contrast, exporturile altor culturi agricole se află în scădere.

În ciuda reluării exporturilor de ulei de floarea-soarelui în noiembrie 2024, cu un volum de 21,9 mii tone, performanțele cumulative pentru sezonul iulie-noiembrie 2024 sunt modeste. Exporturile au scăzut cu 66% față de sezonul precedent, totalizând doar 33,2 mii tone, comparativ cu 98,3 mii tone în aceeași perioadă din 2023.

Potrivit expertului, motivul acestui declin este legat de prețurile stagnante ale uleiului, care se mențin la un nivel mediu de 15 lei/kg, în timp ce prețurile semințelor de floarea-soarelui au crescut. Diferența de preț dintre materia primă și produsul procesat (uleiul) a fost de doar 3,59 lei/kg în noiembrie 2024, insuficientă pentru a susține rentabilitatea producției.

„Fenomenul observat în Moldova – vânzarea mai profitabilă a semințelor de floarea-soarelui ca materie primă față de ulei – nu este unul izolat. Situații similare sunt raportate și în Ucraina, România și Bulgaria. Marile uzine de procesare, datorită capacităților financiare mai solide, pot funcționa la marginea rentabilității sau chiar la pierderi temporare, pentru a-și menține cota pe piață. În schimb, uzinele mai mici sunt determinate să își sisteze activitatea sau să se orienteze către procesarea altor culturi agricole.

 

Creșterea exporturilor de floarea-soarelui și accentuarea dinamicii scăzute a exporturilor de ulei de floarea-soarelui atrage atenția asupra vulnerabilităților industriei de procesare în acest sezon”, a conchis Iurie Rija. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!