Perspectivele privind acordarea granturilor pentru Republica Moldova în viitor sunt în scădere, iar oportunitățile de acest gen vor deveni tot mai limitate pentru țara noastră. Potrivit declarațiilor ministrei finanțelor, Veronica Sirețeanu, acest fenomen este rezultatul avansării Republicii Moldova la un nivel superior în clasificarea economică internațională în august 2022.
„Noi nu mai suntem o țară africană. Ideea este că noi, la un anumit moment, în anul 2022, în august, am trecut într-un alt nivel de țări. Am devenit o țară care are o dezvoltare mai accelerată, iar odată cu asta avem închise aproape toate fondurile de granturi la nivel mondial. Da, asta are un cost, pentru că pe de o parte devii o țară mai atractivă investițional, ai o anumită maturitate, o altă imagine din punct de vedere a tranzacționării pe diferite burse internaționale pentru a atrage capital mai ieftin, dar automat ți se retrag acele granturi din care era alimentat de fapt bugetul nostru”, a declarat Veronica Sirețeanu în cadrul emisiunii Rezoomat.
Ministra a subliniat că anul trecut a fost o excepție în ceea ce privește accesul la finanțare externă, deoarece donatorii internaționali și partenerii de dezvoltare, precum Uniunea Europeană, SUA și Banca Mondială, au acordat sprijin financiar pentru a ajuta țara noastră să depășească criza energetică, prin intermediul granturilor în multe cazuri.
Sirețeanu a mai adăugat că, în prezent, gradul de îndatorare al Republicii Moldova se situează la 43%, sub media europeană și recomandarea de 60%, și a subliniat că banii împrumutați nu sunt utilizați pentru plata salariilor și pensiilor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!