În urma izbucnirii multiplelor focare de Pestă a micilor rumegătoare în mai multe țări, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a aprobat un set de măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în Republica Moldova.
Astfel, în perioada următoare, se restricționează temporar importul animalelor vii receptive la virusul Pestei micilor rumegătoare (ovine, caprine), cărnii, produselor și altor derivate obținute de la animale receptive la virusul pestei micilor rumegătoare, al ovulelor și embrionilor proveniți de la animalele nominalizate din țările sau regiunile nefavorabile la virusul pestei micilor rumegătoare, până la recăpătarea statutului de țară sau regiune liberă de virusul pestei micilor rumegătoare, conform prevederilor Codului de sănătate al animalelor terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).
De asemenea, agenții economici au obligația să depună o cerere cu detalii despre intențiile de import, inclusiv un plan de rută, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de import, la ghișeul unic ANSA (ghiseu@ansa.gov.md), pentru analiza situației epizootice.
Pentru a studia setul complet de măsuri detaliate, puteți accesa documentul oficial disponibil AICI.
„Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea sănătății animalelor și a industriei agroalimentare din Republica Moldova. Fermierii și operatorii economici sunt încurajați să colaboreze activ cu autoritățile pentru a asigura un răspuns prompt și eficient în fața acestei amenințări”, susțin reprezentanții ANSA.
Amintim că, în ultimele zile, numărul cazurilor de pesta oilor și a caprelor a crescut semnificativ în România. În acest context, AGROEXPERT a discutat cu directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Alexandru Manciu, despre riscul de infectare în Republica Moldova cu pesta micilor rumegătoare.
Recomandăm și: În România se extinde pesta micilor rumegătoare. Este risc pentru RM?