В мире

România, între război și secetă. Cum a evoluat agricultura de peste Prut

Автор: AgroExpert
agricultura România producție - AgroExpert.md

După o producție record în 2021, recunoscută la nivel internațional, România s-a confruntat în acest an pe de o parte cu seceta, pe de alta cu efectele războiului din Ucraina care au adus criza energetica, iar pe de alta cu nepăsarea sau neputința autorităților de la București.

România s-a confruntat în acest an cu seceta, efectele războiului și nepăsarea autorităților

România a început traseul anului 2022 într-o conjunctură absolut nefavorabilă, a declarat expertul în comerț cu cereale Cezar Gheorghe pentru „Adevărul”, explicând evoluția agriculturii românești în contextul secetei și al războiului din Ucraina, scrie adevarul.ro.

„Toamna lui 2021 nu a adus precipitații, iar culturile de toamnă nu s-au dezvoltat conform potențialului. Grâul, în mod special, prezenta probleme extrem de mari din cauza lipsei rezervei de apă din sol și subsecvent a lipsei de precipitații. Prognozele indicau un deficit foarte mare la începutul lunii decembrie 2021 și anume maxim 8 mil. tone recolta de grâu. România are un nivel de volum de grâu, calculat ca o medie multianuală, de 9.6 mil. tone. Indicatorii scădeau chiar și sub cele 8 mil. tone ducându-se la un nivel de 7.6 mil tone”, spune expertul.

Potrivit acestuia, pe toată perioada iernii precipitațiile au lipsit, ceea ce a afectat cultura de orz și de rapiță, lucrurile nefiind îmbunătățite nici în primăvara anului 2022, care a adus un regim slab de precipitații, declanșând intrarea în vegetație a culturilor de toamnă și procesul de însămânțare a culturilor de primăvară. „Agricultura României prindea un pic de speranță”, spune Cezar Gheorghe adăugând că floarea soarelui a fost însămânțată pe o suprafață record de 1.35 mil. hectare, iar porumbul a avut un asolament de 2.58 mil. hectare.

„În tot acest timp, agresiunea Rusiei în Ucraina a amestecat absolut toate sentimentele. Prețurile au început să crească. Panica a fost principalul generator în tot acest context, dar fiind că Rusia controlează piața grâului la nivel global, iar grâul este elementul social care ține liniștite masele de oameni”, a adăugat specialistul în agricultură

Rusia alături de Kazahstan și de un minim de 5-7 mil. tone furate din Ucraina, generează un volum aferent comerțului global de minim 65-68 mil. tone ceea ce ne duce aproape de nivelul de 30%. Dacă adaugăm și volumul din Ucraina aferent exportului, 25 mil. în 2021 și o estimare de 10 mil. în 2022, avem o pondere de 40% aferentă anului 2022 și cifrele ne indică deja ce putere are Rusia în comerțul global cu grâu. „Prin șantaj, coerciție și înțelegeri subterane, Rusia își manifesta puterea, ocupând zone sărace ce vor raspunde oricăror comenzi venite de la Kremlin”, a adăugat expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!