Ministrul Transporturilor și al Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat în cadrul întâlnirii la Galaţi, că în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru a crește capacitatea de tranzit prin România a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună.
Declarația ministrului Transporturilor a fost făcută în urma unor discuții cu înalți reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova și României despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.
„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainiene în contextul atacurilor pe care le știți din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanța rutelor de transport românești terestre, pe cale ferată, dar și navale pentru menținerea unui flux continuu pentru exporturile și importurile din Ucraina. Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi și de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute. A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creșterea capacității de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane de tone cât avem acum lunar să ajungem la ținta pe care ne-am propus-o în perioada următoare și anume de aproape 4 milioane de tone”, a detaliat ministrul Sorin Grindeanu.
Ambasada SUA la Bucureşti a anunțat despre discuțiile privind rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, joi.
„În fața adversității, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, (...) România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite își vor uni forțele, în urma ieșirii dure a Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene și a depozitelor de cereale, rămânem angajați în asigurarea continuității neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală. Colaborând, suntem hotărați să consolidăm și să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră și maritimă, asigurând rolul esențial al Ucrainei pe piața alimentară globală”, a transmis Ambasada SUA.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!