Seceta în Europa și pe întregul litoral mediteranean a coborât la începutul lunii august până la cel mai scăzut nivel al său de la începutul anului 2022, potrivit celor mai recente date furnizate de European Drought Observatory (EDO).
În intervalul 1-10 august 2023, seceta din sol afecta 28% din teritoriul european și coastele mediteraneene din Orientul Apropiat și din Africa, înregistrând cel mai scăzut nivel al său începând din ianuarie 2022, scrie digi24.
Anul trecut, în aceeași perioadă, seceta era de două ori mai extinsă (55,8%). Acest indicator european, actualizat la fiecare 10 zile, se bazează pe anomalii ale precipitațiilor, umiditatea din sol și starea vegetației, în funcție de regiuni și de tipurile de climă. În schimb, el nu ține cont de nivelul apelor freatice, care au rămas, de exemplu, în Franța, la un nivel anormal de scăzut.
Deși seceta din soluri este mai puțin accentuată în 2023, după anul 2022 extrem de arid, datele recente au un caracter excepțional.
Procentul suprafețelor afectate de secetă nu a scăzut decât foarte rar sub pragul de 30% începând din primăvara 2021.
Țările cele mai afectate de secetă
La începutul lunii august 2023, țările din Europa Centrală, care erau foarte afectate la începutul verii, au ieșit progresiv din episodul de secetă, cu 26% din suprafețe vizate în Germania (comparativ cu 96% în perioada de vârf secetos) și cu 67% în Polonia (comparativ cu 95%).
Aceeași tendință a fost observată și în Franța, unde 21% dintre suprafețe erau afectate de secetă în acest an la începutul lunii august, comparativ cu 64% la începutul lunii iunie. Cele mai afectate țări au fost Lituania (84%), Armenia și Islanda (ambele cu 82%) și Estonia (76%).