Buruienile sunt extrem de greu de combătut prin metode ecologice. Acestea nu doar că întârzie dezvoltarea normală a plantelor concurând cu acestea pentru lumină, apă și elemente nutritive, dar contribuie decisiv și la diminuarea cantitativă și calitativă a producției obținute.
Practic, o soluție radicală pentru a scăpa de buruieni definitiv, nu există, dar poți limita apariția și dezvoltarea acestora, scrie agrointel.ro.
1. Lucrează terenul în totalitate, fără a lăsa spații nevalorificate
Buruienile cresc și se înmulțesc mai repede decât orice plantă de cultură. Sapă de câteva ori pământul și le vei împiedica să mai încolțească. Este una din cele mai bune soluții pentru ierburile anuale, care nu trebuie lăsate să înflorească și să își scuture semințele pe sol.
2. Folosește mulci
Mulcirea este un proces pe cât de simplu pe atât de benefic plantelor și presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală sau nu. Acest proces are drept scop menținerea umidității în sol și împiedicarea buruienilor de a mai crește. Mulciul organic este ca și orice material natural: iarba, paie, rumeguș, ace de pin, frunze etc. Mulciul anorganic poate fi constituit din pietriș, materiale pentru acoperișuri, polietilenă, precum și alte materiale nețesute. Acesta este indicat a fi folosit în grădină pentru a proteja pământul de plantele nedorite.
3. Îndepărtează mereu buruienile noi care apar
Păstrează gradina mereu curată, deoarece buruienile consumă inutil nutrienții din sol. În situații extreme, acestea pot chiar să ducă la sufocarea plantelor de cultură. Deci, frunzele și florile trebuie rupte înainte de a face semințele.
4. Gestionează bine suprafețele lucrate
Nu săpa decât porțiunea de grădină pe care o vei lucra. Dacă vei săpa dintr-o dată toată suprafața dar nu vei definitiva lucrările, vor apărea multe buruieni.
5. Folosește iarba cosita și uscată, rumegușul și acele de brad
Iarba cosită este bogată în azot, fiind și cel mai des și la îndemână material folosit pentru mulcire. Înainte de a fi împrăștiată pe locurile alese, iarba este indicat să fie zvântată, adică să se mai usuce. Mai mult, este recomandat ca iarba să se împrăștie în strat subțire, de cel mult 8 cm, deoarece va duce la supra-încălzirea substratului care ar putea pune probleme în perioada de vară.
6. Nu lăsa marginea exterioară a grădinii neîngrijită
Semințele buruienilor de aici vor ajunge în grădina ta. Dacă buruienile ajung la tine în curte de la vecini, sapă un șanț adânc și îngust pe lângă gard şi acoperă-l cu folii groase din plastic. Umple apoi șanțul cu pământul săpat sau cu pietriș decorativ. Rădăcinile buruienilor nu vor mai putea trece prin zidul de plastic și vei scăpa de invadatori.
7. Nu folosi buruieni înflorite sau care au legat semințe la fabricarea mulciului
În nici un caz nu este indicat să folosești buruieni înflorite sau și mai grav, care au legat deja semințe. Astfel de plante pot duce la înmulțirea excesivă a buruienilor. Semințele lor sunt extrem de rezistente.
8. Smulge buruienile fir cu fir
Cea mai simplă metodă este să smulgi ierburile cu tot cu rădăcină, ori de câte ori apar. Înainte de a te înarma cu mânuși să le plivești, udă bine grădina. Dacă rădăcinile rămân în pământul uscat, în câteva zile vor crește buruieni noi.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!