Președintele Asociației Obștești Forța Fermierilor, Alexandru Slusari susțin că promisiunile electorale referitoare la restituirea promptă a întregii sumei a accizei la motorină pentru agricultori și compensarea parțiala a costurilor fertilizantelor, au rămas neîndeplinite.
„La aprobarea Regulamentului de rambursare parțială a accizelor executivul s-a încălcat legea deoffshorizarii din 27 noiembrie 2020, care interzice subvenționarea întreprinderilor ai căror fondatori, acționari, asociați, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistrați sau sunt cu reședința în jurisdicții care nu respectă standardele internaționale de transparență. Așadar, agroholdingurile, care sunt controlate din offshoruri și care dețin zeci de mii de hectare vor fi beneficiarii acestui Regulament”, susține Slusari.
„Drept urmare, suma sprijinului financiar, alocat agricultorilor, este una mizera, deși dacă ar fi fost acceptat conceptul asociației noastre, era posibil de restituit întreaga suma a accizei fermierilor mici §i mijlocii in valoarea de 2,52 lei per litru. Evident că in situația când motorina la moment este achiziționată cu aproape 28 lei per litru, compensarea la 2,5 procente din valoarea combustibilului este considerate de foarte mulți producători agricoli drept bătaie de joc și deja sunt foarte multe cazuri, când fermierii declare ca vor refuza să depună dosarele pentru aceasta compensație, mai ales că și procedura este una extrem de birocratizată. Nu putem explica logica autorităților la stabilirea perioadei de aplicare a Regulamentului, când se propune compensarea accizei pentru motorină, procurata din data intrării în vigoare a actului normativ respectiv și nu pentru combustibilul, cumpărat în întregul an calendaristic 2022”, a mai punctat Slusari.
Potrivit lui, săptămânal auzim informația despre sprijinul financiar, care este acordat Republicii Moldova de către parteneri externi, care demonstrează o deschidere fără precedent față de țara noastră. Însă fermierii nu înțeleg de ce în aceasta situație dificilă pentru sectorul agroalimentar, afectat de un val de scumpiri la resurse necesare producerii, și în contextul riscurilor enorme pentru securitatea alimentară a țării, producătorii agricoli nu beneficiază măcar de o mică parte din suportul extern. Chiar și ministrul Agriculturii a recunoscut că argumentele noastre și este de acord ca cu alocarea suplimentară a circa 150 min lei și modificarea criteriilor pentru beneficiari, este posibil de compensat fermierilor mici și mijlocii toată suma accizei la motorină.
Sectorul agroindustrial reprezintă baza pentru aproape jumătate din exportul Moldovei, asigură peste o treime de locurile de muncă și contribuie direct cu aproape 21 % la formarea Produsului Intern Brut.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor solicită o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!