В Молдове

Slusari acuză Ministerul Economiei că blochează reducerea prețurilor la produsele agroalimentare

produse magazin fermieri - AgroExpert.md

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari acuză Ministerul Economiei că ar bloca reducerea prețurilor la produsele agroalimentare. Rețelele de magazine cer reduceri de preț de la furnizori în mărime de 40%. Plățile se încasează pentru poziționarea pe rafturi, campanii de promoție, servicii de marketing, stimularea personalului bla-bla-bla. Consumătorul final practic nu simte aceste reduceri de preț. Banii câștigați de retail, merg în mare parte pentru construirea magazinelor noi.

În rezultat, potrivit lui Slusari, furnizorii produselor agroalimentare sunt nevoiți să majoreze prețurile, ca să nu lucreze în pierderi. Problema respectivă nu există doar în Moldova. Uniune Europeană tot a fost îngrijorată de acest fenomen și la 17 aprilie 2019 a apărut Directiva specială UE nr. 633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Documentul limitează apetitul rețelelor de comerț la solicitarea plăților de la furnizorii produselor agroalimentare. La moment Directiva este implementată aproape în toate țările UE.

„În iarna 2021 am încercat prima dată să schimb situația, când am propus modificări la legea comerțului interior, care plafona retro bonusuri pentru supermarketuri la 10 % din prețul produselor agroalimentare. Legea, votată în Parlament, a fost respinsă de președinție”, a punctat Slusari.

A trecut un an și deja Ministerul Economiei s-a trezit și a pornit (foarte lent) procesul de transpunere a Directivei UE nr. 633. În proiectul inițial a fost inclusă norma cu limitarea plăților pentru supermarketuri la 10 %. Însă documentul s-a plimbat vreo 4 luni prin diferite coridoare. Au mai întrat în anumite birouri reprezentanții rețelelor de comerț. Ca rezultat, plafonarea de 10 % a dispărut din proiectul de lege, care acum este un document steril.

Cel mai interesant că în Guvern sunt oameni, care înțeleg prejudiciul plăților suplimentare în contextul combaterii inflației. După introducerea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale prin  dispoziția din 25 februarie a interzis  impunerea/solicitarea furnizorului oricăror plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retro bonus) pentru produsele social importante.

De ce Ministerul Economiei propune acum un document cu totul altă abordare. Nu cumva niște retro bonusuri au ajuns acolo de la supermarketuri, se întreabă președintele Asociației Fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!