5 apiculturi cu o viziune strategică au creat cooperativa de Întreprinzători “Sandic Honey Group” pentru a consolida sectorul apicol din Republica Moldova prin asocierea apicultorilor. Împreună au construit în acest an un complex apicol de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albini, cu suportul financiar oferit în cadrul componentei II ”Accesul la piețele de desfacere” a proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Am discutat cu Ștefan Sandic, apicultorul care a pus la cale și este motorul acestui proiect realizat cu succes.
Originar din satul Șipca, raionul Șoldănești, Ștefan Sandic a moștenit de la bunelul său nu doar numele, ci și dragostea pentru albini. Deși a fost plecat peste hotare 5 ani, în Marea Britanie, totuși a decis să revină acasă și să investească timp, cunoștințe și bani în dezvoltarea sectorului apicol. A reușit să creeze cea mai mare rețea apicolă din Moldova.
”Dragostea față de albini o am de la bunei, de la părinți. Când am revenit din Marea Britanie, am atras bani de la programul Pare 1+1, am fost primul beneficiar care a primit 200 mii de lei pentru echipament agricol. De asemenea, am reușit să obțin finanțare de la IFAD și un alt proiect PNAET, iar cu banii obținuți am cumpărat 280 de stupi de albine. Programul de granturi mici ”Remitențele dezvoltă comunitățile din Moldova”, implementat de Asociația Obștească Hilfswerk Austria International” cu suportul UE, a fost un alt pas important pe această cale. Am fost unul din cei 7 beneficiari obținând un grant pentru achiziție de utilaje și echipamente în valoare de 15 mii de euro, cu care am procurat un laborator mobil de extragere a mierii” și-a amintit Ștefan Sandic.
Însă unde-s mulți puterea crește, ar fi un slogan de care Ștefan Sandic ține cont, iar această convigere l-a ajutat să pună pe roate cooperativa de Întreprinzători “Sandic Honey Group”.
”Suntem 5 apicultori, împreună gestionăm 4500 de stupi de albine. Datorită asocierii membrilor, în cadrul cooperativei deținem stupine de prăsilă autorizate, ateliere moderne pentru producerea stupilor, la fel dispunem de unități de transport pentru colectarea și livrarea produselor apicole către membrii cooperativei.Mierea este un produs foarte solicitat pe piețele europene, însă pentru a fi competitivi, avem nevoie de calitate și de volume mari, care nu pot fi obținute decât dacă mai mulți apicultori își unesc eforturile. Așa am format Cooperativa de Întreprinzători, care a fost recunoscută și în calitate de grup de producători de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). În anul 2020 a fost inițiat un proiect de investiții privind construcția unui centru de peste 3000 m² pentru colectarea, procesarea, și ambalarea produselor apicole și derivatele acestora. Am atras un grant de la Banca Mondială, prin programul MAC-P și un credit prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, dar și cu resursele membrilor, în total 22 de milioane de lei, am investit această sumă și am reușit să contruim complexul apicol sau fabrica, așa cum îi spunem noi. Recent am dat-o în exploatare, se află între Peresecina și Gornoe, după Măgdăcești. La această fabrică este colectată cred că jumătate din cantitatea de miere din toată țara, procesată și ambalată.
Referitor la cantitatea de miere care va fi procesată la complexul apicol, Ștefan Sandic a menționat că deși capacitatea fabricii este mult mai mare, deocamdată se va procesa în jur de 1500 tone de miere.
”Pentru consolidarea cooperativei ne propunem atragerea noilor membri apicultori de pe tot teritoriul țării. Capacitatea de procesare este de câteva tone, însă nu vă pot spune cu exactitate, cred că minim 1500 tone de miere vom procesa, vom ambala și vom exporta produse cu valoare adăugată. În mare parte, exportul mierii are loc în țările UE, dar mai nou șiîn țările arabe, avem anumite colaborări inițiate. Prin decembrie vom cunoaște exact cifrele cantității de miere procesată și exportată” a precizat Ștefan Sandic.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!