A început recoltarea strugurilor de masă în Republica Moldova. Anul acesta, datorită temperaturilor generoase, atât culturile de seră, cât şi cele de pe podgorii, s-au copt mai devreme cu aproximativ 10 zile. Acum, preţul unui kilogram de
Iurie Bivol, un antreprenor din satul Bardar, a început recent recoltarea strugurilor. Serele au o suprafaţă totală de 3,8 hectare. Antreprenorul a optat pentru soiuri timpurii cum ar fi Codreanca şi Cardinal. Cantitatea de struguri ce urmează a fi recoltată este de 30-35 de tone la hectar, scrie TVR.
„Avem a doua zi de recoltare. Marfa noastră pleacă la reţelele de magazin din ţara noastră. Aceşti struguri, 80% se duc la export. În ţările din apropierea noastră: România, Ucraina, Polonia unde se poate mai uşor de accesat pieţele şi unde este solicitat produsul”, spuen producătorul.
Potrivit producătorului, temperaturile extrem de mari sunt o adevărată provocare pentru strugurii pe care-i creşte în sera sa.
„În seră aici, se ridică o temperatură de peste 40 de grade. La aşa temperatură se opresc toate procesele vitale la cultura dată. Deja au reuşit să-şi ia dulceaţa, culoarea. Nopţile sunt răcoroase. Diferenţa de temperatură între zi şi noapte ne face nouă un lucru bun”, mai spune Iurie Bivol.
Obiectivul de export pentru acest an este de 100 de mii de tone de struguri, însă canicula şi lipsa ploilor poate da peste cap planurile viticultorilor.
„Acolo unde nu s-a făcut formarea strugurilor pe butuc, acolo unde sarcina este prea mare pentru butuci, aceştia suferă, suferă puternic din motive de temperaturi foarte înalte, din motivul lipsei umezelii, din motive că acea concentraţie de carbonat în sol care pe măsura evaporării apei s-a majorat”, a punctat Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi.
În Republica Moldova sunt recoltate, anual, peste 130 de mii de tone de struguri de masă. Iar 60 la sută sunt pentru export. În 2023, veniturile de pe urma exporturilor au constituit 66 de milioane de dolari.