Агроменеджмент

Strugurii „Moldova”, cultivați în SUA. Povestea vinăriei create de un moldovean

Автор: AgroExpert
SUA vinărie - agroexpert.md

Știați că soiul de struguri Moldova este cultivat și în Statele Unite ale Americii? Vița de vie crește în podgoria lui Vasile Miron, originar din Republica Moldova (Vorniceni, Strășeni) și care a emigrat în Statele Unite în urmă cu 12 ani.

Absolvent al facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice din Moldova, Vasile Miron a decis, în urmă cu 12 ani să-și urmeze visul american împreună cu soția și cei doi copii. Inițial, a muncit în domeniul construcțiilor, iar mai apoi, s-a gândit să creeze un produs care să aline dorul de casă nu doar al lui, dar și al altor conaționali stabiliți în Statele Unite. Așa a început povestea vinurilor Myron din Macon, statul Georgia, Radio Moldova.

„Sunt mulți conaționali care nu pot să meargă acasă din mai multe motive. Și ei au dor de casă. Dorul de casă care e? O plăcințică, un pahar de vin, o sarmală. Și atunci mi-a venit ideea să aducem tradiția și aici, pentru noi, că suntem mulți aici”, spune Vasile Miron.

Când a decis să lanseze o afacere în domeniul vinificației, primul lucru a fost căutarea unui teren pentru viitoarea vinărie. După ce a colindat mai multe state de pe coasta de Est a Statelor Unite s-a oprit în Georgia, orașul Macon, pentru clima blândă, aproape de cea din Republica Moldova. Aici a fost sădit și primul hectar de viță de vie, își amintește Vasile Miron.

„Peste un an de zile, un an și jumătate înspre toamnă, taică-miu zice că vrea să-mi aducă ceva de acasă și-i spun ok. A adus o valiză întreagă de butași Moldova. Cred că sunt unicul din state care am viță de vie Moldova struguri. Deja al doilea an avem roadă și avem un vin nou, i-am dat denumirea Moldova, dar e un cupaj din vița de vie Moldova, Isabella sau căpșunica cum i se mai zice acasă și un cabernet”, spune vinificatorul.

Vinul lui Vasile Miron este unul organic, produs conform tradițiilor moldovenești.

„Toată pasiunea a venit de la bunei. Ambii bunei, de la mamă, de la tată, au fost pasionați, au știut tehnologia veche de producere a vinului. Știau cum să-l producă și să-l păstreze fără chimicale, sulfați adaosuri cum se face în ziua de azi”, a menționat Vasile Miron.

În cei șase ani de la inițierea afacerii, Vinăria Myron a ajuns să producă 10 denumiri de vinuri inclusiv, Moldova și Cahor, ultimul fiind distribuit mai ales în bisericile ortodoxe de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Acum, ținta familiei Miron este să cucerească piața americană.

„E greu de intrat cu un produs nou pe piața americană, dar cu pași mărunți. Avem magazine în Atlanta, restaurante, în Orlando, Sacramento, tot restaurant de-al nostru. Mulți clienți avem în Chicago. Încercăm la magazinele locale, dar așteptăm”, a mai spus vinificatorul.

Deși relativ tânără, vinăria Myron deja este apreciată de specialiștii în domeniu. În vara acestui an, în cadrul unui concurs, aceasta a devenit una din trei cele mai bune vinării din statul american Georgia. Vinificatorul moldovean nu se oprește aici. El dorește să-și extindă podgoria cu încă două soiuri de casă: Rară Neagră și Fetească.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!