Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteața, a participat la evenimentul de încheiere a proiectului „Suportul instituțional în agricultura ecologică din Republica Moldova”. Proiectul a fost susținut financiar de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat, în perioada 2017-2023, de către Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă.
Beneficiarii proiectului au fost Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul de Stat Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și a Fertilizanților, Laboratorul Central Fitosanitar (LCF), Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.
Reprezentanții instituțiilor beneficiare au avut parte de vizite de studiu în Republica Cehă. Experții și-au împărtășit cunoștințele și cele mai bune practici cu specialiștii din Republica Moldova, prin intermediul cursurilor de instruire, atelierelor de lucru și seminarelor.
Proiectul a avut un rol cheie în instituirea sistemului de control de stat oficial în agricultura ecologică, în armonizarea cadrului legal cu regulamentele Uniunii Europene (UE), în stabilirea bazei pentru un sistem operațional de aprobare unificată a inputurilor pentru agricultura ecologică, precum și în consolidarea competenței laboratorului național în domeniul respectiv. Pentru sporirea gradului de conștientizare și educare a publicului cu privire la bunele practici agricole, a fost lansat și implementat un sistem de recomandare a soiurilor potrivite pentru cultivarea în agricultura ecologică.
Radu Musteața a menționat importanța și impactul proiectului asupra dezvoltării sectorului agricol ecologic. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este deschisă pentru cooperare în acest domeniu. Extinderea segmentului de comercializare, exportul producției agricole vor crește, în mod semnificativ, posibilitățile de acces ale operatorilor agricoli la fondurile și subvențiile destinate susținerii sectorului ecologic.
Creșterea ponderii agriculturii ecologice corespunde, pe deplin, priorităților UE pentru noua perioadă conform Politicii Agricole Comune și a Dezvoltării Rurale și este în deplină concordanță cu planurile pe termen lung ale UE.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!