Tratament pentru îngroșarea tulpinii răsadurilor de roșii sau de alte legume. Când răsadul este prea subțire și s-a alungit, există mai multe metode pentru salva cultura din răsadniță.
Alungirea răsadurilor este o problemă frecventă printre grădinari, care caută modalități de a-și întări plantele fragile. Odată alungite, răsadurile devin vulnerabile la boli, le scade viteza de creștere, dar și productivitatea ulterioară, astfel că acest fenomen trebuie combătut din timp, cu instrumentele potrivite.
Tratament pentru îngroșarea răsadurilor – cum întărești tulpinile plantelor. Scopul metodelor pentru îngroșarea răsadurilor este de a le reda vigurozitatea și rezistența. Lumina, temperatura, îngrășămintele și modul de îngrijire sunt factori decisivi în sănătatea plantelor.
Ce este alungirea răsadurilor
Alungirea răsadurilor este un fenomen care se caracterizează prin creșterea excesivă a plantelor și slăbirea acestora în urma consumării resurselor, cauzată de mai mulți factori.
Lumina slabă este cea mai frecventă cauză pentru alungirea răsadurilor. Intervalele scurte de zi sau vremea înnorată nu permit plantelor să primească cantitatea necesară de lumină. De asemenea, răsadurile primesc o cantitate insuficientă de lumină atunci când sunt plantate adânc. În plus, dacă solarul are folia murdară, razele solare nu pot pătrunde la plante.
De asemenea, răsadurile de legume precum cele de roșii iubesc căldura, iar, pentru o creștere și o dezvoltare adecvată, acestea au nevoie de un regim optim de temperatură. Dacă regimul de temperatură fluctuează constant, atunci răsadurile se alungesc și se subțiază foarte mult.
O altă cauză pentru alungirea răsadurilor este „îngrijirea” exagerată ce constă în irigarea abundentă și fertilizarea excesivă. Dacă solul conține o cantitate mare de azot, planta începe să sufere: frunzele superioare încep să se îndoaie spre interior și cu cât avem mai mult îngrăşământ, cu atât frunzele vor fi mai răsucite. Cu toate acestea, deficitul de azot duce și el la slăbirea plantelor.
Tratament pentru îngroșarea răsadurilor. Asigurarea unei cantități suficiente de lumină
Primul lucru pe care îl poți face atunci când ai răsadurile alungite este plasarea tăvițelor lângă o fereastră orientată spre Sud, unde plantele primesc cantitatea optimă de lumină.
Poți, de asemenea, să folosești lămpi suplimentare plasate atât deasupra răsădnițelor, cât și pe părțile laterale, pentru a ilumina integral zona cu răsaduri. Dacă nu dispui de suficientă lumină naturală, este absolut necesar să instalezi lămpi care să compenseze lipsa razelor soarelui. Pornește sursele de iluminat dimineața și seara, asigurând plantelor timp de lumină de circa 16 ore/zi.
De asemenea, se folosesc și folii profesionale de acoperire și termice care facilitează pătrunderea și difuzia luminii.
Metode pentru îngroșarea răsadurilor. Alternarea temperaturii zi-noapte
Un alt tratament care ajută la îngroșarea tulpinii de răsad răsadurilor este asigurarea temperaturii în care plantele se dezvoltă cel mai bine. Dacă temperaturile de afară au crescut, răsadurile pot fi scoase în aer liber câteva ore pe zi. În acest fel, vor fi expuse la vânt, dar și la alte temperaturi, factori ce vor influența întărirea organismului plantelor.
Și alternarea temperaturii zi/noapte este o soluție pentru întărirea anumitor răsaduri. În funcție de ce plantați, răsadurile necesită diferite nivele de temperaturi. De exemplu răsadurile de tomate, ardei și vinete au nevoie de temperatură alternantă. Ziua, acestea necesită 22 – 26 grade Celsius, iar noaptea temperaturile trebuie coborâte la 16-20 grade C.
Salata, varza și fasolea verde se dezvoltă bine în temperaturi constante ziua și noaptea. Salata cere 12-14 grade celsius, varza se dezvoltă la temperaturi de 7-13 grade celsius, iar fasolea verde necesită un mediu mai cald, de 22-25 grade celsius.
Tratament pentruîngroșarea tulpinii la răsaduri. Plasarea plantelor în curenți de aer
Răsadurile pot fi forțate să își îngroașe tulpina plasându-le într-un curent de aer sau folosind un ventilator care să sufle ușor de câteva ori pe zi. Acest lucru face plantele să creadă că cresc într-o zonă vântoasă și, astfel, le determină să elibereze substanțe chimice pentru a crește tulpina mai groasă, ca să se adapteze mediului.
Repicarea, o lucrare ce ajută îngroșarea tulpinilor de răsad
Metodă pentru îngroșarea răsadurilor. Repicarea
Repicarea răsadurilor este o altă modalitate de a le crește puterea și vigoarea, oferindu-le mai mult spațiu, nutrienți și lumină. Practic, fiecare răsad se va muta intr-un singur ghiveci unde își va întări organismul.
Răsadurile alungite care nu sunt gata de plantat se pot introduce într-un recipient mai adânc, la care se adaugă pământ pentru a acoperi parțial tulpina alungită.
Tratament pentru îngroșarea răsadurilor
Cel mai eficient tratament pentru îngroșarea răsadurilor, a tulpinii răsadurilor, ține de fertilizare și nu numai. Se pot aplica îngrășăminte naturale, cum ar fi mranița sau/și tratamente chimice ca Cycogan 400 care este un regulator de creștere absorbit rapid de plante. Produsul acționează direct asupra tulpinii de răsad pentru îngroșarea ei.
Pentru cei interesați de tratamente și îngrășăminte făcute acasă, avem o rețetă care necesită efort și costuri minime. Cu ajutorul acestui îngrășământ natural, răsadurile vor obține doza necesară de macro și micro nutrienți, cum ar fi calciul și fierul, elemente esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor.
Pentru preparat, aveți nevoie de 1 litru de apă și cojile de la 2-3 cepe. Apa trebuie să fie fierbinte, nu clocotită, la care trebuie să adăugați, pe lângă cojile de ceapă, și o picătură de iod. În următoarea zi, strecurați lichidul și diluați-l în proporție de 1:1 cu apă curată.
Aplicați îngrășământul obținut la rădăcini, folosind 50 de ml de lichid la un fir de răsad.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!