В мире

Ucraina dă în judecată trei state pentru restricțiile la importul de cereale

Автор: AgroExpert
Ucraina judecată Polonia Ungaria Slovacia restricții cereale - agroexpert.md

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza restricțiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a ridicat restricțiile impuse în luna mai. Despre aceasta a declarat reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka.

Uniunea Europeană le-a dat dreptul în luna mai Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permițând doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Interdicția a expirat pe 15 septembrie, scrie digi24.

Totuși, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că vor păstra propriile lor restricții cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei.

Autoritățile de la Varșovia, Bratislava și Budapesta susțin că acționează în interesele economiilor lor și că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

„Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. De aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale”, a declarat reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu publicat luni de Politico și preluat de Reuters.

Oficialul ucrainean a adăugat că autoritățile de la Kiev ar putea introduce măsuri de retorsiune împotriva Poloniei, dacă autoritățile de la Varșovia nu renunță la măsurile lor suplimentare.

„Vom fi forțați să reacționăm prin măsuri care să vizeze noi produse și vom interzice importurile de fructe și legume din Polonia”, a mai spus Taras Kachka.

Autoritățile de la Kiev au avertizat că ar putea demara o procedură de arbitraj internațional ca răspuns la restricțiile impuse exporturilor de cereale.

Taras Kachka a precizat că Kievul este pregătit să „își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine” și că va introduce un sistem de licențe de export „în timp real” pentru cereale.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră.

De atunci, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin țările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale și oleaginoase ucrainene în țările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

Conform autorității portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanța, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanța.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!