В мире

Ucraina vinde semințe de floarea-soarelui, în loc de produse procesate

Автор: AgroExpert
seminte de floarea soarelui - agroexpert.md

România a importat în 2022 din Ucraina 359.183 de tone de semințe de floarea-soarelui, față de 418 tone cu un an în urmă, arată baza de date a Eurostat pentru statisticile detaliate privind comerțul internațional de bunuri, Comext.  Deși nu exclude varianta ca o parte din toată această marfă să fie în depozite în ferme sau la procesatori, Comisia apreciază că există și posibilitatea ca materia primă să fi intrat la procesare în România și Bulgaria.

Înainte de război, fermierii ucraineni aveau următorul model de business- zdrobeau semințele de floarea-soarelui pentru a exporta un produs procesat, cu valoare adăugată mai mare. Însă acum, urmare a războiului care a distrus mare parte din unitățile de procesare, fermierii sunt nevoiți să vândă, chiar și sub prețul de cost, semințe materie-primă. Procesarea se face în schimb în state precum România sau Bulgaria.

Pe de altă parte, statisticile indică inclusiv o creștere abruptă a importurilor de ulei de floarea-soarelui, de la 2.462 tone în 2021 la 50.231 de tone în 2022.

În Bulgaria, importurile de semințe de floarea soarelui au ajuns anul trecut la 943.402 tone de la 36.163 de tone, în timp ce importurile de ulei de floarea-soarelui au fost de 243.345 de la 3.131 de tone. În Bulgaria, spre exemplu, există capacități de zdrobire a semințelor de 3 milioane de tone pe an.

Perspectiva traderilor

În ceea ce privește situația traderilor, despre care unii fermieri spun că amestecă grâul românesc și cel ucranean, de slabă calitate, Comisia este informată că aceștia activează acum pe o piață mult mai competitivă. Spre deosebire de anii trecuți, când piața era împărțită între câțiva jucători mari, acum sunt foarte mulți traderi mici.

Marfa este vândută în cantități mult mai mici, din camioane, inclusiv de fermieri care se organizează împreună pentru a-și asigura transportul. Excepția ar fi porturile de la Marea Neagră având în vedere că este nevoie și de capacități de depozitare. Celelate rute sunt acoperite de traderi noi, fermieri care au rămas fără alte opțiuni.

Din datele Comisie, începând cu luna mai 2022, prin coridoarele de solidaritate, rutele comerciale care leagă Ucraina de UE și de restul lumii, a fost transportată cea mai mare parte din cerealele ucrainene, respectiv 29 milioane de tone de cereale.

Alte 21,7 milioane de toneu au trecut prin coridorul pentru cereale din Marea Neagră, astfel că în total au fost livrate 57 de milioane de tone de mărfuri în valoare de 25 de miliarde de euro.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!