Репортажи

Un grup de producători de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost într-o vizită de studiu în Polonia

Expert: Юрий Фалэ

Producătorii polonezii de mere se confruntă cu probleme similare celor ale producătorilor din Moldova: lipsa forței de muncă, sortiment de soiuri învechit și cu toate că au întreprins acțiuni energice de diversificare a exportului, se confruntă în ultimii ani cu limitarea completă a exportului către cele mai importante destinații tradiționale de export: Federația Rusă și Belarus.  

Cu scopul de a obține o viziune nouă asupra tendințelor în producerea și comercializarea fructelor în Europa de Est, un grup de producători, membri ai Asociațiilor ”Moldova Fruct” și ”Dnestrovskii Fruct” au fost la începutul lunii ianuarie 2022, într-o vizită de studiu în Polonia.

Vizita a avut loc în cadrul „Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative” beneficiari a căreia sunt membrii Asociațiilor ”Moldova Fruct” și ”Dnestrovskii Fruct”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului UE ”Poduri de încredere peste Nistru”, implementat de PNUD Moldova.

Producătorii au vizitat expoziția TSW 2022, au împărtășit despre parteneriatele stabilite și planurile de viitor cu Ambasadorul Republicii Moldova în Polonia, Igor Bodiu, dar au discutat și cu producători polonezi de fructe și material săditor.

De la polonezi, producătorii din Moldova au aflat că au stocuri mai mari de mere comparativ cu anii precedenți. Ei sunt axați pe ridicarea calității merelor, eficientizarea producerii și majorarea recoltei la hectar. Se confruntă cu aceleași scumpiri la mijloacele de producție cărora le fac față cu greu.

„Producătorii din Polonia au ajuns la concluzia că obținerea unei recolte de 40 tone de mere la hectar este punctul de generare a profitului. Ei sunt orientați să digitalizeze și să mecanizeze la maxim lucrările în livezi, să diversifice la maxim sortimentul de fructe pe care le produc”, spune Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Polonezii au început să planteze intensiv pomușoare: zmeură, afine, coacăză, căpșune etc., care se bucură de cerere sporită.  

Președintele Asociației Mondiale a Producătorilor de mere și pere (WAPA), Dominik Wozniak a informat că polonezii se orientează ca în sortimentul lor de mere să facă loc soiurilor care sunt solicitate pe diferite piețe și care pot fi ușor vândute pe piața locală și pe oricare alte piețe, este despre soiul Gala și clonele acestuia. „Topul de producere a Gala se așteaptă să fie atins în următorii 7-8 ani”, consideră Wozniak.

„Polonia produce peste 4 milioane de tone de mere anual: exportă 1 - 1,1 mil tone, consumă până la 700 mii tone, restul sunt destinate procesării. O gospodărie care se ocupă cu producerea merelor se vindea cu 2-3 ani în urmă foarte rapid, acum ca să vinzi un astfel de business durează foarte mult. Cu toate acestea polonezii nu renunță la cultura mărului, dar eficientizează producerea, sporesc recolta la hectar, schimbă sortimentul. Chiar dacă decid să defrișeze o parte din livezi, încep să producă pomușoare pentru că cererea este în creștere”, menționează Iurie Fală.

Specialistul consideră că, în baza experienței producătorilor din Polonia, producătorii moldoveni de mere trebuie să se concentreze pe diversificarea piețelor de desfacere. Polonezii au reușit, în ultimii ani să orienteze volumele pe care le vindeau către Federația Rusă către alte piețe, au devenit cei mai mari exportatori de mere în Egipt, exportă în India, Orientul Mijlociu și în Asia Pacific.

În anul 2020, România a importat din Polonia mai mult de 56 mii tone de mere, în timp ce Moldova a reușit să exporte doar 1300 tone de mere către această piață.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!