Fermierii maghiari generează aproximativ jumătate din producţia de hrean din Uniunea Europeană, potrivit Budapest Business Journal.
În sezonul trecut, aceştia au produs peste 10.000 de tone de hrean, exportând 80-90% din producţie către Germania, Polonia şi Cehia printre alte pieţe din UE.
Hreanul este o plantă perenă ce rezistă în sol 6-8 ani, cu un sistem radicular foarte dezvoltat, care impune încă de la înființarea culturii să se execute o afânare adâncă a terenului, unde este posibil chiar desfundarea la 50-60 cm adâncime.
La înfiinţarea culturii de hrean se vor evita solurile prea uşoare, compacte, acide şi cu apa freatică aproape de suprafaţă. Terenul trebuie mai întâi nivelat pentru evitarea băltirii apei rezultată din ploi sau topirea zăpezii.
La hrean, sunt bune ca plante premergătoare speciile care lasă solul curat de buruieni (tomatele, fasolea, mazărea etc.). Aceleaşi plante sunt recomandate şi pentru culturile următoare hreanului, pentru distrugerea prin praşile repetate a plantelor de hrean ce apar din porţiunile de rădăcină rămase în sol.
Trebuie evitată cultivarea hreanului mai devreme de 4-5 ani după alte crucifere (varză, conopidă, ridichi) sau după altă cultură de hrean ce a fost desființată.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!