Цены и Тренды

Vânzarea terenurilor agricole: Iată interdicțiile pentru străini

Expert: Юрий Рижа
Vânzarea terenurilor agricole: Iată interdicțiile pentru străini - agroexpert.md

În spațiul online au circulat zvonuri privind o posibilă vânzare a terenurilor agricole din Republica Moldova către companii americane sau europene. Menționăm că, la 28 decembrie 2023, Parlamentul a votat modificarea Codului Funciar, introducând restricții clare la vânzarea terenurilor agricole și forestiere către cetățeni străini, fie persoane fizice, fie juridice.

„Articolul 21 din Codul Funciar, în forma sa actualizată, interzice strict dreptul de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă și forestieră pentru cetățenii străini. De asemenea, în situațiile în care cetățeni străini obțin astfel de terenuri prin succesiune, hotărâre judecătorească sau ipotecă, aceștia sunt obligați să le înstrăineze într-un termen de un an de la data dobândirii dreptului de proprietate. Această modificare elimină posibilitatea, prevăzută în versiunea anterioară a Codului Funciar, de a vinde terenuri agricole către persoane fizice sau juridice străine. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod, această practică va fi complet interzisă, întărind protecția resurselor funciare și Agricole naționale”, explică expertul în agro-market Iurie Rija.

Totodată, la moment nu există nici un client străin pe piață, fiecare e liber să-și cumpere cote, iar în registrul Cadastral există informație transparentă despre deținătorii proprietății terenurilor agricole divizată pe hectare, companii și persoane fizice care le dețin.

„Anul trecut a fost o singură companie - Consolitera care a cumpărat și la moment comercializează teren și fondatorul căreia este o companie americană (NCH Corporation)”, afirmă Rija.

Citește și: Noul Cod funciar, aprobat: Străinii nu pot deține terenuri agricole

Iurie Rija subliniază și creșterea prețului la cotă - spre exemplu în 2000 era posibil de cumpărat un hectar la un preț de 1.000 de lei, căci nu prezenta interes și stătea pământul pârloagă, iar deja din 2010, odată cu dezvoltarea agriculturii, modernizarea, atragerea de finanțări, modernizarea infrastructurii, agricultura a devenit rentabilă, ce a avut ca efect creșterea prețurilor la loturi agricole.

La moment, prețul unei cote este de minim 80 - 100 de mii de lei (de la 1 ha până la 1,7-1,8 ha), iar în suburbii mai ales în zona orașelor Bălți și Chișinău, unde este acces la infrastructură prețurile se ridică și la 200 și la 500 de mii euro pentru un hectar.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!