В Молдове

Vasile Șarban: ”Culturile de toamnă au fost însămânțate în jur de 80% din suprafețele planificate”

Agricultorii care au riscat și au semănat în pofida faptului că umiditatea din sol era minimă, probabil vor avea nevoie de produse fitosanitare pentru a reabilita culturile agricole. Conform datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Republica Moldova din cele 325 mii ha planificate pentru însămânțarea grâului de toamnă, doar 225 mii ha au fost însămânțate ceea ce ar constitui 78,5%, orzul de toamnă din 65 mii ha au fost însămânțate 54 mii ha ceea ce ar constitui 83%, rapița de toamnă – din cele 35 mii ha planificate au fost însămânțate integral.

Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, estimează starea actuală a culturilor de toamnă ca fiind una satisfăcătoare.

”Lipsa precipitațiilor i-a determinat pe mulți dintre agricultori să nu semene terenurile agricole, astfel că au fost însămânțate mai puține suprafețe, decât de obicei.O bună parte din terenuri nu au fost însămânțate, deoarece începând cu luna august am avut parte de o secetă hidrologică, care nu a permis intrarea în câmp pentru prelucrarea solului în vederea însămânțării. Totuși sunt gospodării care au reușit însămânțarea terenurilor. Plantele au încolțit și sunt în dezvoltare pozitivă” a spus Vasile Șarban.

 

Din cauza insuficienței umidității, unele suprafețe sunt compromise, ceea ce înseamnă că vor fi însămânțate repetat, iar lucrul în câmp în campania de primăvară în 2022 va necesita cheltuieli mai mari din partea agricultorilor care vor avea nevoie de îngrășăminte suplimentare pentru hrănirea culturilor de toamnă slăbite.

”Prețurile vor fi mai mari, dar să înțelegem că este vorba despre niște scumpiri globale, imputurile ce țin de carburanți, gaz, motorină, nemijlocit se reflectă în produsul finit. De asemenea și îngrășămintele, dacă sunt utilizate, și costul lor din producție este în jur  de 30 - 40% , iarăși acest lucru influențează la prețul producției. Avem mai multe soluții în examinare: accizele la motorină, majorările subvențiilor, lărgirea spectrului de obiecte supuse subvenționării, prevederi din actele normative și legislative care ar facilita accesul mai liber al producătorilor agricoli la anumite servicii. Scopul nostru este de a facilita bussinesul în agricultură”a menționat Vasile Șarban.

Potrivit secretarului de stat, Vasile Șarban, ministerul agriculturii este în căutarea resurselor financiare necesare pentru redresarea situației din sector.

”Pentru anul 2022 avem aprobată suma de  1 miliard 500 milioane lei, dar să ținem seama că în 2021, 765 de milioane de lei au constituit datoriile din anul 2020. Noi și pentru anul 2022 avem cam aceeași datorie din anul 2021. Cu toate acestea, gricultorii care nu au primit încă subvențiile, să fie siguri că le vor obține pe parcursul anului 2022 și achitarea se va începe anume cu ei, după principiul primul venit, primul servit” afirmă Vasile Șarban.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!