Fâşiile forestiere de protecție a terenurilor agricole denotă gradul de dezvoltare a agriculturii unei țări, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).Totuși ani la rând, înființarea fâșiilor forestiere în Moldova, a fost o misiune dificil de realizat, deși eforturi s-au făcut în acest sens, statul înțelegând rostul foarte important al plantațiilor respective. Lucrurile se vor îmbunătăți, susține secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, după ce ieri Parlamentul a aprobat, ce-i drept, în primă lectură, Proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea privind prețul normativ, dar și modul de vânzare-cumpărare a pământului.
Fâșiile forestiere au un rol important în protejarea culturilor agricole împotriva secetei, eroziunii şi alunecărilor de teren. Conform studiilor efectuate în diverse ţări, existenţa fâşiilor forestiere asigură un spor mediu de recoltă de 15%. În condițiile irigării, fâşiile forestiere măresc transpirația productivă cu 13% și recolta cu până la 30% față de câmpurile irigate, dar neprotejate de acestea. Totodată, se micșorează cu 17% consumul de apă la tona de masă vegetală produsă, ceea ce înseamnă reducerea normei de irigat, deci, respectiv, costuri mai mici. Reducerea vitezei vântului conduce la îmbunătățirea calității irigării, evitându-se dispersarea necontrolată a apei.
Adoptarea noilor modificări au rolul de a condiționa vânzarea suprafețelor de teren pe care au fost proiectate fâșii forestiere, dar nu au fost plantate, din motive diferite. Ba chiar, potrivit autorilor noilor prevederi, va fi facilitat procesul de creare a fâșiilor forestiere de protecție a câmpurilor și astfel se va preveni eroziunea solurilor, se va asigura protecția terenurilor agricole şi sporirea productivității acestora.
”Terenul care a fost repartizat încă în 1992 în proprietatea autorităților locale, pe care urmau să fie înființate fâșii forestiere, dar din motive neclare nu au fost plantate, din 2005 a devenit pasibil de a fi comercializat către agenții economici sau persoane fizice. Toate beneficiile financiare obținute, revin către APL. În pofida faptului că statul a depus eforturi de a înființa acele fâșii forestiere de protecție a câmpurilor, pentru a preveni degradarea şi eroziunea solurilor, pentru a obține protecția terenurilor agricole şi sporirea productivității acestora, fâșiile nu au fost create până în prezent, din păcate. Prin acest proiect de lege, se impune obligativitatea beneficiarului să proiecteze și să înființeze fâșiile forestiere pe terenul procurat într-un anumit termen. Se va oferi prioritate agentului economic care se va afla în imediata apropiere. Acesta se va obliga pe parcursul a 3 ani să creeze fâșiile, iar ulterior se va întocmi un proces verbal în baza căruia va putea face la Agenția Servicii Publice înregistrarea dreptului deplin, căci inițial acesta va fi unul provizoriu. Astfel beneficiarul, demonstrând că a respectat condiția solicitată, va putea obține certificatul de la ASP de proprietate definitivă a terenului. Sperăm că așa vom garanta protecția terenurilor agricole şi totodată vom stimula productivitatea acestora” a explicat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Potrivit informațiilor care din păcate datează din 2015, suprafața perdelelor forestiere în țara noastră reprezintă circa 30 mii de ha, dintre care 20 mii ha revin terenurilor agricole. Inventarierea fâșiilor forestiere a constatat că 36% din acestea sunt de salcâm și 38% din nuc. Cele mai multe suprafețe au fost plantate în sudul Moldovei.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!