В Молдове

Vasile Șarban: ”Se așteaptă o recoltă totală de 1,2 -1,4 milioane de tone în acest an”

Campania de recoltare a cerealelor din prima grupă în Moldova este pe sfârșite, deși din cauza condițiilor meteo nefavorabile din ultimele săptămâni a fost tărăgănată. Potrivit informațiilor oferite de MADRM, a fost recoltată peste 80 la sută din suprafața totală de cereale. Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ne-a comunicat că se estimează o recoltă totală de 1,2 -1,4 milioane de tone în acest an.

”Conform informațiilor din direcțiile agricole, s-a recoltat în jur de 80-81% din suprafața totală supusă recoltării. Avem recoltate în jur de 1 milion 200 mii tone, dar dacă să ne referim la suprafețele care încă nu au fost recoltate din cauza condițiilor meteo, ploile cu vijelii și grindină, estimăm că vom avea o majorare a recoltei cu circa 200 mii tone. Dar deocamdată e prematur să anunț cifra finală pentru că depinde foarte mult și de declarațiile agenților economici, care sper că vor declara toată cantitatea recoltată și astfel cifrele oficiale vor coincide cu realitatea” a subliniat Vasile Șarban.

Specialistul a mai declarat că faptul că nedeclararea cantității totale recoltate de către producătorii agricoli cauzează anumite probleme în ceea ce privește asigurarea securității alimentare și luarea deciziilor corecte în cadrul MADRM.

”Anual raportarea recoltării cerealelor în toate raioanele întârzie, dar în afară de aceasta, se și declară nu în totalitate, fapt ce cauzează deseori confuzii, un exemplu este și situația de anul trecut când din motiv că agenții economici nu au raportat cantitatea totală de grâu recoltată, iar acest lucru, statistic a creat o panică națională că există insuficiență de grâu în țară și că va fi imposibilă asigurarea securității alimentare. Anume statistic grâul urma să fie consumat prin lunile mai- iunie, însă de fapt, realitatea a demonstrat că ne-a ajuns grâu până în prezent, nu a fost simțită nicio criză de pâine, respectiv este evident că multă producție se ascunde și nu se declară. Astfel MADRM nu poate avea o politică clară, nu pot fi luate decizii prompte și corecte în sectorul alimentar dacă cifrele nu coincid cu realitatea. Ar fi bine ca fiecare producător agricol să înțeleagă că dacă ascunde o anumită cantitate pentru a obține un venit neimpozabil, pierde pe altă parte, pentru că nu poate beneficia de compensații, subvenții din partea statului și un alt șir de consecințe negative. Sper că împreună cu noul ministru vom găsi soluții să schimbăm această situație” a declarat Vasile Șarban, șeful de direcție la Ministerul Agriculturii.

Reamintim că pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318 mii ha de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64 mii ha de orz, constituind cu 18% mai mult decât în anul 2020.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!