Репортажи

Veaceslav Ioniță: ”Am mulți pomi exotici în grădina mea, care cresc în câmp deschis”

Pasiunea pentru grădinărit a expertului economic, Veaceslav Ioniță nu mai este un secret. Fostul deputat deține o livadă pe o suprafață de 12 ari la vila sa, care se află la o distanță de circa 6 km de capitală, unde sunt plantați numeroși pomi fructiferi exotici. Ba mai mult, analistul pregătește de ceva timp și îngrășământ din resturile alimentare.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță este pasionat de horticultură, având deja câțiva pomi fructiferi exotici plantați în grădina sa, unii deja au dat roadă, alții abia urmează în acest an.

”Am mulți pomi exotici în grădina mea, care cresc în câmp deschis, deși pentru a mă asigura că nu îi pierd, am plantat atât în curte, cât și în ghiveci. De exemplu, smochinii, eu mănânc smochine de mai demult, dar acum mi-am dorit un soi special care se numește ”Brunswick”, pe care l-am căutat vreo 2 ani de zile. Este renumit pentru fructele foarte mari, ce ajung la aproximativ 200 g și este foarte rezistent la frig. L-am găsit în Bulgaria la un colecționar, apoi cineva stabilit în Strasbourg, Franța, un moldovean de al nostru, Gheorghe Bobeica, mi-a trimis un smochin soiul ”Dottato”, un gest care m-a impresionat profund, este un soi semisălbatic, rezistent la temperaturi negative, până la – 25 grade Celsius.

Totodată am mai luat anul acesta și soiul ”Bursa Black” tot din Bulgaria. La început eram bucuros doar să am smochine în grădină și de trei ani deja culeg roadă, dar pofta vine mâncând. Acum deja vreau și anumite soiuri, mai deosebite. Jumătate le voi folosi pentru altoi, iar jumătate i-am pus în pământ să fac puieți de smochin și pentru prieteni” ne-a povestit Veaceslav Ioniță.

Printre pomii fructiferi exotici se numără și cei de kiwi, de altfel printre primii sădiți în grădina expertului economic.

”Am kiwi, am kaki sau cum se știe la noi, hurma.La pomii de kiwi, roada apare la al patrulea sau chiar al cincilea an. Problema mea a fost că am plantat doi puieți destul de mari, o greșeală, după părerea mea, au costat destul de mult, dar cinstit nu au meritat, mai bine mai mici. Practic de pe puieții plantați ulterior, mai mici, vom mânca fructele de kiwi, anul acesta, cred. Eu de fapt am început cu pomii de kiwi și cei de smochine, dar vreau să vă spun că smochinii cresc foarte bine la noi, sunt soiuri rezistente la frig” a subliniat Ioniță.

Plantele citrice sunt prezente în grădina sa de câțiva ani, lămâiile consumate de familie sunt crescute în Moldova.

”Lămâi am vreo 3 soiuri, ne-am obișnuit să le avem din grădina noastră. Anul acesta am mai plantat și ”Eucalipt gunnii”, sau i se mai spune, gumă de cidru, fiind considerat cel mai rezistent eucalipt la ger. Totuși din motiv că nu cunosc o strategie clară de adaptare la clima din Moldova, am cumpărat doi. Știți voi de ce, dacă unul pățește ceva, atunci mergi cu al doilea mai departe. În plus, ca și-n cazul altor pomi exotici, neobișnuiți pentru Moldova, pe unul l-am plantat direct în grădină, iar pe al doilea- în ghiveci” ne-a explicat expertul în pomi fructiferi exotici, Veaceslav Ioniță.

Nu veți crede, dar în grădina expertului economic, Veaceslav Ioniță crește chiar și un cactus fructifer, floarea căruia este deosebit de frumoasă.

”Mai am și Ziziphus în grădină, numit și curmal chinezesc, are fuctele mici, care la gust seamănă cu merele și perele. Dar o atenție sporită am acordat, recunosc pomului de Cactus fructifer. Mulți nu cunosc că de fapt cactușii au fructe. Ideea era să găsesc un soi care să reziste la frig. Iarna el arată urât, îți dă impresia că a murit, însă acum primăvara învie, iar când înflorește, prin mai-iunie, este foarte frumos. Gustul la fruct deocamdată nu îl știm, dar urmează să îl aflăm” a spus entuziasmat Veaceslav Ioniță.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!