Репортажи

Victor Șterebeț:”După inspectarea loturilor semincere, prognozele sunt pozitive”

Expert: Виктор Штеребец

De mai mulți ani, în gospodăriile agricole cu care conlucrează, compania WeTrade seamănă loturi semincere de grâu, dar și alte culturi agricole, care sunt inspectate de specialiștii companiei. În aceste săptămâni, după inspectare, expertul companiei, Victor Șterebeț ne-a povestit, că prognozele și constatările vizitelor în câmp sunt îmbucurătoare. Grâul semănat toamna arată bine, umiditatea este foarte bună, iar unele culturi care încă nu au fost semănate, urmează să fie cultivate în curând.

Totodată, specialistul ne-a spus ce probleme au fost identificate și ce recomandări au fost oferite agricultorilor, pe care i-a vizitat, dar care sunt valabile pentru toți agricultorii.

”Am inspectat loturile de producere a semințelor de grâu și am observat că acolo unde a fost semănată norma recomandată, plantele se dezvoltă normal, dar acolo unde au depășit această măsură, nerespectând cantitatea la o mie de boabe, plantele arată ca peria de var, folosită de mama. Sunt multe, dese, frumoase, însă din cauza că vor fi încă temperaturi nepotrivite, acestea având nevoie de lumină și căldură, se întind spre soare, nu va fi bine. Din acest motiv este important să se semene numărul, nu cantitatea de boabe, un agronom bun știe acest lucru. La cantitate putem vorbi, în kilogram se pun îngrășămintele, la litri se folosesc erbicidele, dar semințele se seamănă după numărul de boabe” a explicat Victor Șterebeț.

Vestea bună este că anul acesta există o umiditate suficientă în sol, care este necesară plantelor agricole pentru dezvoltare, dar de care beneficiază și buruienile în câmp.

”Am constatat că umiditatea adunată în sol pe durata iernii care a fost nu prea geroasă, au permis semințelor de buruieni să se păstreze. Acum când încep să crească temperaturile, ele vor răsări imediat. Așa că o atenție sporită trebuie de atras la acestea, de aplicat erbicidele corespunzătoare. Dar totodată și faza de dezvoltare a plantei este un detaliu primordial, mare atenție să nu afecteze planta. Prin urmare, probabil este necesar de erbicidat acum și ulterior mai târziu, depinde mult de faza de dezvoltare a plantei. Cine nu va distruge buruienile, va suporta greu consecințele ulterior. Umiditatea permite dezvoltarea plantei, dar la fel și buruienilor, care uneori chiar cresc mai repede decât cultura agricolă” a subliniat Victor Șterebeț.

 

 

 

”Pe unele sectoare avem câte 4-5 frați, este foarte bine , dar să nu uităm că este necesar de oferit hrană, nu azotul care s-a dat anterior, ci acum, pe frunze să se întroducă hrană foliară, una dintre cele mai bine se asimiliază de plantă. Să se folosească fungicid și erbicid pentru buruieni, iar pe urmă să nu uite de hrana plantei. Aceste sfaturi le spunem când mergem prin gospodării. Recent am fost într-o gospodărie, unde gospodarul de dimineață se pregătea să stropească cu erbicid,deși pe cîmp era rouă mare. Norocul lui este că am ajuns la timp și i-am explicat că trebuie să aștepte să cadă roua, altfel irosea erbicidul. Sunt detalii mici, dar care trebuie respectate, altfel apar cheltuieli suplimentare” a explicat Victor Șterebeț.

Referitor la înghețul prognozat de meteorologi pentru perioada viitoare, expertul susține că daunele nu vor fi mari, dar totuși pentru orice eventualitate, să se ia anumite măsuri de prevenire.

”Ar fi bine ca agricultorii  să folosească aminoacizi, cu scopul de a ajuta planta să reziste. Această metodă este valabilă și la pomii fructiferi, care stropiți, supraviețuiesc la temperaturile  negative. Dar eu sunt optimist, chiar dacă se anunță aceste temperaturi negative, dacă va fi umiditatea a aerului ridicată, mai puțin  sunt afectate culturile. Dacă este uscat și apar temperaturi negative, atunci este un risc mai mare” a spus specialistul.

Pe de altă parte, temperaturile înregistrate nu permite încă semănatul unor culturi.

”Chiar recomand agricultorilor să nu se grăbească să semene porumbul, încă nu a zburat cărăbușul de mai(specia Melolontha melolontha), eu din copilărie știu acest lucru. Acesta stă încă liniștit, dar nu zboară în câmp și nu sunt înfloriți arbuștii de porumbele sălbatice. Ca să fie timpul potrivit pentru semănatul porumbului aceștia trebuie să fie înfloriți.Desigur, mulți au teama că nu vor reuși, dar eu mereu le spun, că poate cei din Kazahstan, unde au mii de hectare nu vor reuși, dar în Moldova, oricum suprafețele cultivate nu sunt așa mari” a menționat expertul.

O altă problemă semnalată pentru agricultori, sunt dăunătorii din sol.

”Sârmarii afectează semințele care sunt semănate în solul rece și mai greu germinează. Prin urmare, cea mai bună soluție este să se semene când este cald și să nu ”înmormânteze” semințele, adică să nu fie semănate prea adânc. Mulți agricultori nu pregatesc corect patul germinativ, semănătorile  să fie reglate la adâncimea care trebuie. Porumbul se seamănă la adâncimea de 7-8 cm(în dependență de fracție), dar floarea-soarelui la 5-6 cm maxim. Altfel semințele se forțează foarte mult, fiind solul rece și umed, ele stau mult acolo și nu mai apucă să răsară, deoarece sârmarii o mănâncă. Și mai este și rățișoara, care roade atât porumbul, cât și floarea-soarelui. Am inspectat și sfecla de zahăr, care se seamănă la un cm, maxim doi, drept consecință iese repede, a ieșit frumos. Desigur acum este o plantă firavă, însă peste vreo 2 săptămâni va fi o frumusețe” a povestit Victor Șterebeț.

Expertul își explică optimismul datorită informațiilor pline de înțelepciune, valabile până în 2040, verificate pe parcursul ultimilor ani.

”Studiez o carte bisericească din 1848, în care citesc atent și vreau să vă spun că cei care au scris-o, au făcut cercetări și au adunat date pline de înțelepciune, care datează din 1848 până în anul 2040. Este o prognoză despre cum vor decurge lucrurile în fiecare an, în mare parte tot ce am citit și s-a petrecut deja, a coincis în jur de 70-80%. Chiar și primăvara aceasta, mulți spuneau că va fi una caldă, dar de fapt este rece și umedă, se tărăgănează semănatul. Sunt niște mici nuanțe, care trebuie luate în calcul pentru a nu dăuna rezultatului final al roadei” a coinchis Victor Șterebeț.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!