В Молдове

Victoria Fală: Factorii de decizie trebuie să elaboreze politici de creștere a competitivității exporturilor

Comerțul extern a înregistrat o creștere semnificativă în anul 2021, potrivit datelor pentru primele 11 luni ale anului, iar experții prognozează cifre record. Tendințele sunt explicate atât prin baza joasă comparație, după declinul din 2020, dar și prin scumpirea prețurilor și majorarea consumului. Experții remarcă însă faptul importurile cresc mai rapid decât exporturile, majorându-se deficitul balanței comerciale, iar în 2022, evoluția comerțului extern se va tempera. 

În perioada ianuarie-noiembrie 2021, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de peste 2,8 miliarde de dolari, cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020, potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică. Importurile au crescut cu o treime și au însumat 6,4 miliarde de dolari. Principala destinație a exporturilor moldovenești rămâne Uniunea Europeană - cu peste 60 la sută din total, în timp ce în statele CSI, Republica Moldova a exportat doar 15% din mărfurile sale. În schimb a crescut ponderea țărilor terțe ca destinație a mărfurilor moldovenești, în special a Turciei, Elveției și Marii Britanii.

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, fiind destinația a peste un sfert din exporturi. Republica Moldova a exportat în România aproape de două ori mai mult decât în tot spațiul CSI și de trei ori mai mult decât în Rusia.

Economistul Veaceslav Ioniță prognozează cifre record al comerțului extern în anul 2021, care va depăși 10 miliarde de dolari. În același timp, el atrage atenția că în 2021, datorită creșterii fulminante a importurilor, balanța comercială negativă va depăși 4 miliarde de dolari.

„Deci, noi importăm cu patru miliarde de dolari mai mult decât exportăm. Noi suntem într-o stare foarte proastă. Balanța comercială este negativă începând cu 1999, însă în acest an avem recordul absolut. Recordul precedent a fost în anul 2008 când balanța comercială negativă a fost de 3,3 miliarde de dolari, dar în anul acesta va depăși patru miliarde”, a deeclarat Veaceslav Ioniță.

În anul 2022 creșterea importurilor se va tempera din cauza consumului mai mic, dar exporturile vor continua evoluția ascendentă, chiar dacă într-un ritm mai scăzut față de 2021, anticipează experta Victoria Fală, șefa secției Analize și Prognoze din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice. Ea menționează că autoritățile trebuie să identifice soluții pentru a spori calitatea și cantitatea exporturilor pe termen mediu și lung.

„Factorii de decizie trebuie să elaboreze politici de creștere a competitivității exporturilor, deoarece producătorii autohtoni sunt presați de factori care determină costurile și accesul pe piețele externe. Ritmurile pe care le avem noi și tendința pe termen lung a exporturilor este destul de lentă comparativ cu statele din regiune”, a subliniat experta. 

Amintim că Guvernul a prognozat o creștere a exporturilor cu 10,6% în anul curent și a importurilor cu aproximativ cinci la sută.

Sursa:radiochisinau.md

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!