В Молдове

VIDEO//Mierea anul acesta o să fie mai scumpă

Miere de albini în Moldova - AgroExpert.md

De ziua mondială a albinelor, apicultorii din Republica Moldova spun că anul acesta va fi dificil pentru ei. Din cauza temperaturilor scăzute din primăvară, copacii au înflorit mai târziu aşa că albinele nu au avut de unde să strângă polen. Pentru că au cheltuieli tot mai mari, apicultorii spun că, anul acesta, mierea şi celelalte produse pe care le scot la vânzare se vor scumpi.

"Acesta este un uter tânăr care a apărut în această săptămână. Când se va încălzi până la 25 de grade, ea va zbura să se împerecheze."

Iurie Turtureanu este apicultor de mai bine de trei decenii în satul Chişicăreni, raionul Sângerei, şi are în prisacă 200 de stupi. El vinde miere, ceară şi propolis iar fiica lui confecționează lumânări din ceară.

Iurie Turtureanu, apicultor: "Anul trecut, din prisaca aceasta am scos câte 25 de kilograme de miere de salcâm. Le-am dus la floarea-soarelui unde am scos încă câte 50 de kg. În medie am avut câte 75 de kg de miere de la fiecare familie de albini."

În acest an, din cauza temperaturilor scăzute, copacii și plantele au înflorit mai greu, iar albinele nu au colectat suficient polen. Apicultorul spune că trebuie să hrănească insectele cu zahăr şi cu miere de anul trecut şi de aceea prețul produselor apicole va crește. În prezent, un kilogram de miere costă 120 de lei.

"La magazinul specializat pentru agricultură, dacă anul trecut un stup costa 1000 de lei, acum acesta acostă – 1900. Vă dați seama cu cât trebuie să scumpim mierea."

Pe lângă vremea rea, apicultorul se plânge că terenurile agricole sunt stropite cu substanţe chimice fără să se anunţe, ceea ce provoacă moartea albinelor.

"Din păcate, legea nu funcționează mereu. Agricultorii își caută de treburile lor, nu preîntâmpină primăriile, care, la rândul lor, pentru că nu știu, nu anunță apicultorii. Dacă mor albinele după stropituri și nu fac polenizări la rapiță și la floarea-soarelui, și agricultorul pierde roadă."

În Republica Moldova sunt aproximativ peste 6.800 de apicultori care au 255 de mii de familii de albine. Cele mai mari cantități de miere se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia şi Germania.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!