Репортажи

VIDEO: O afacere „dulce”, dezvoltată cu suportul Uniunii Europene în raionul Cahul

Familia Curjos din satul Larga Nouă este o familie de apicultori. În anul 2019 au început să-și dezvolte activ afacerea de familie. Mihai Curjos este beneficiarul mai multor proiecte finanțate prin intermediul GAL „Valea Halmagei”, dar și a unei finanțări directe în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Mihai este unul din beneficiarii granturilor oferite de Uniunea Europeană în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Valoarea grantului este de 23 677 Euro. Startup-ul va genera 3 locuri noi de muncă.

„Suntem o familie de apicultori în a treia generație. În 2019, cu suportul GAL-ului am implementat un proiect care ne-a ajutat să amenajăm stupina și să o dotăm cu o parte din utilajul apicol care îl avem la moment și îl utilizăm cu succes practic al treilea an” ne-a declarat Mihai Curjos. 

Susținerea pe care a avut-o prin intermediul diferitor programe l-a motivat să continue afacerea și să o propulseze la un alt nivel. Acum este în așteptarea echipamentului procurat în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, dar a și deschis deja un magazin în mun. Cahul de comercializare a stupilor și accesoriilor pentru apicultură, dar și a utilajului apicol.     

„În primul rând ne motivează să facem ceva la noi acasă, și în al doilea rând simțim suportul financiar ceea ce nu este mai puțin important pentru noi. La început este greu din punct de vedere financiar” punctează Mihai. 

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

„Vom primi suportul pentru crearea și amenajarea unui atelier de prelucrare a cerii la noi în Larga Nouă. Activitatea de bază a atelierului va fi fabricarea foițelor din ceară care sunt utilizate în apicultura sistematizată, iar în calitate de activitate secundată, atelierul va turna lumânări din ceară naturală decorative” ne-a mai declarat Mihai. 

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: ziuadeazi.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!