Ministrul Viorel Gherciu a participat vineri, la cea de-a V-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole, cu genericul: „Anul vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective”. Evenimentul organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a avut ca scop prezentarea activităților din sector, politicile și conjunctura vitivinicolă, particularitățile recoltei, calitatea vinurilor, indicii comerțului și ai exportului, provocările și impedimentele din sector, precum și soluțiile pentru ameliorarea acestora.
În debutul evenimentului, ministrul Viorel Gherciu a reiterat că, sectorul vitivinicol va beneficia de subvenții majorate în anul curent, din bugetul de stat. Astfel, circa 1 750 000 lei va fi suma acordată pentru înființarea noilor plantații și procurarea echipamentelor performante.
„Sectorul vitivinicol este cartea de vizită a țării noastre, vinurile Republicii Moldova fiind înalt apreciate în toate cele circa 70 de state unde sunt exportate. Această industrie nu doar contribuie la consolidarea imaginii țării pe plan internațional, dar are un aport semnificativ la dezvoltarea economiei naționale și la bunăstarea populației, angajând peste 150.000 de persoane. Cele 1200 de medalii de la expoziții și concursui ne vorbesc despre profesionalismul specialiștilor și calitatea vinului produs de către aceștia”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.
În aceeași ordine de idei, Elizaveta Breahnă, director interimar al ONVV a transmis un mesaj de felicitare reprezentanților sectorului, pentru felul în care au depășit dificultățile din anul 2021.
„Anul 2021 a reprezentat încă o provocare pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova, suma temperaturilor efective anuale fiind cea mai scăzută din toți anii evaluați de ONVV, însă pot spune cu mândrie și admirație că, în pofida dificultăților cu care s-au confruntat viticultorii și vinificatorii noștri, calitatea vinurilor este excelentă”a comunicat Elizaveta Breahnă.
Șeful Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova și economia națională din cauza crizei umanitare din Ucraina.
În context, și-a exprimat încrederea că, sectorul vitivinicol este capabil să găsească soluții sustenabile la noile realități și i-a asigurat pe reprezentanții industriei de susținerea instituției pe care o reprezintă.
„Greu de imaginat cum ar fi trecut scetorul vitivinicol prin această perioadă dificilă, cauzată de criza regională, dacă nu ar fi avut loc etapele anterioare de transformare, ca răspuns la embargourile din 2006 și 2013, care au presupus, printre altele, migrarea de la vinul în vrac la vinul îmbuteliat, creșterea calității și diversificarea piețelor. Acum sectorul este pregătit și înarmat cu instrumentele necesare pentru a face față noilor probleme apărute”, a declarat oficialul.
Potrivit ONVV, exportul total de vin în anul 2021, constituie peste 120 mln litri, dintre care circa 51 mln litri de vin este îmbuteliat și alte peste 69 mln litri au fost livrate în vrac. Totodată, 83% din vinul produs pe teritoriul țării noastre a fost exportat spre 71 de state, principalele țări fiind: România, Federația Rusă, Turcia, Marea Britanie. Valoarea exportului constituie 2,990 mlrd Lei, iar prețul unui litru de vin la export a înregistrat o creștere de 14%.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!