В Молдове

Vitalie Gorincioi: "Solicităm compensarea TVA-ului de la importul de pesticide şi fertilizanţi"

Stropire in livezi - AgroExpert.md

Pomicultorii solicită suportul statului pentru a le compensa TVA-ul de la importul de pesticide şi fertilizanţi. În caz contrar, ei spun că nu vor putea face faţă cheltuielilor pentru că aceste produse s-au scumpit de trei ori.

Mai mult, aceştia au nevoie şi de identificarea de noi pieţe pentru a-şi putea comercializa fructele. Pentru a ajuta producătorii agricoli, statul urmează să compenseze parţial costul la motorină. Un proiect de lege, care prevede acest mecanism, a fost adoptat de Parlament, relatează Moldova 1.



Tatiana Doagă face parte dintr-un grup de producători de mere, cireşe, caise şi piersici de la Tudora şi Ştefan-Vodă. Deţin în total peste 70 de hectare de livezi. Din cauza lipsei unei pieţe de desfacere, ea spune că au rămas în depozite peste 200 de tone de mere. O altă problemă este scumpirea fertilizanţilor.

„Livada trebuie îngrijită, ca să nu dea dăunători, trebuie curăţată, trebuie chimie care s-a scumpit de 2-3 ori. De unde o să luam banii aceştia nu ştim, nu avem idee cu ce o să lucrăm mai departe”, a declarat Tatiana Doagă, fermier.

Pomicultorii spun că au nevoie stringentă de susţinerea statului.

„Pentru producerea unui măr se cheltuie cam un leu de fertilizanţi si produse de uz fitosanitar, ele s-au scumpit de 3 ori, cum vă gândiţi? O să se scumpească şi producţia. De aceea noi am cerut ca să fie compensat TVA-ul de la importul de pesticide şi fertilizanţi”, a relatat Vitalie Gorincioi, preşedinte Asociaţia „Moldova-Fruct”.

„Fertilizanţii şi produsele de uz fotosanitar, atât la culturile agricole, la plantaţiile multianuale pomicultura şi viticultura sunt strict necesare”, a menţionat Pintilie Pârvan, doctor în ştiinţe agricole.

În prezent, Ministerul Agriculturii poartă discuţii cu autorităţile azere pentru a facilita importul fertilizanţilor.

„Am favorizat legal accesul importatorilor la fertilizanţi care nu erau înscrişi în registru nostru naţional, s-a facilitat prin cele mai rapide mijloace şi posibilităţi importul. Noi examinăm toate posibilităţile cum am putea să ajutăm producătorii agricoli”, a spus Vasile Şarban, secretar de stat la ministerul Agriculturii.

În acest an, Fondul de susţinere a agricultorilor constituie 1,75 miliarde de lei. 200 de milioane de lei vor fi distribuite, prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură pentru compensarea parţială a accizelor la motorină.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!