Deși autoritățile, Ministerul Agriculturii, Comisia parlamentară pentru agricultură au depus eforturi și au majorat Fondul Național de subvenționare a agriculturii în mediul rural până la un miliard 750 de milioane, totuși nemulțumirile fermierilor au rămas mari. Agricultorii au așteptat să obțină compensarea cheltuielilor pentru produsele fitosanitare, în special pomicultorii, care solicită în continuare suportul statului pentru a le compensa TVA-ul de la importul de pesticide şi fertilizanţi. Motivul este că aceste produse s-au scumpit de circa 2-3 ori în acest an.
Chiar dacă se așteptau în această săptămână anumite decizii vizavi de solicitările pomicultorilor, Guvernul a decis că nu va compensa cheltuielile agricultorilor pentru fertilizanți. Acest lucru ne-a comunicat președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, după ședința acesteia.
”Primul pachet de suport oferit agricultorilor conține măsuri foarte bune, pentru a susține economic fermierii. Guvernul nu a prevăzut în modificările operate la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, și restituirea parțială a cheltuielilor pentru îngrășăminte, prețul cărora într-adevăr a crescut considerabil în acest an. Dar agricultorii trebuie să înțeleagă că nu există potențial financiar de la buget pentru această măsură. În schimb, s-a luat decizia extraordinară ca agricultorii să-și poată lua credite pentru mijloacele rulante. S-a majorat subvenționarea prin AIPA de la 100 de mii la 200 de mii de lei anume pentru mijloacele rulante. Considerăm că este o măsură foarte eficientă. În plus, restituirea a 30% din acciza pentru motorină din anul 2022, ceea ce constituie 894 de lei per tonă ar putea menținută și-n anii următori. De fapt, în acest an, Fondul de susţinere a agricultorilor constituie 1,75 miliarde de lei, o sumă considerabil mai mare comparativ cu anii precedenți. 200 de milioane de lei vor fi distribuite, prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură pentru compensarea parţială a accizelor la motorină, care credem că este foarte necesară pentru toți agricultorii în această perioadă” a menționat Vladimir Bolea.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!