Despre evoluția prețurilor cărnii și a produselor din carne în viitorul apropiat, reporterul AGROEXPERT a discutat cu Vladimir Macaida, directorul de producere de la combinatul CARMEZ.
Recent Patronatul Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova a anunțat că a fost epuizată cota anuală pentru importul fără taxe a cărnii de porc din Uniunea Europeană. Astfel importul de carne de porc mai ieftină, ( suficient de scumpă), în special din Germania a încetat. Cum activați în prezent cu materia primă ”sută la sută” oferită de producătorii autohtoni? Credeți că vor reuși să facă față accestei misiuni, să asigure piața internă?
Se poate de recunoscut că producătorii autohtoni de carne, atât de porc, cât și de pasăre deja nu reușesc să îndestuleze la capacitatea maximă necesitățile existente pe piața locală a Republicii Moldova.Trebuie clar delimitate posibilitățile lor de a produce o anumite cantitate medie pe durata întregului an, în perioada de sezon când vânzările scad și în momentul când consumul atinge cea mai înaltă cotă. S-ar părea că dacă ne aflăm în timpul liniștit al Postului Mare, carnea și produsele din carne nu trebuie să fie atât de căutate, ba chiar consumul lor să fie minim, însă avem altă situație, vânzările nu s-au diminuat. Desigur acest fapt este cauzat și de numărul mare de refugiați ucraineni pe care Moldova i-a găzduit, iar aceștia să fiu corect înțeles, fac parte dintr-o categorie de consumatori cu cerințe destul de înalte. Cu multă empatie, voi remarca un detaliu evident, fiind într-o stare de stres mare, au tendința de a consuma neechilibrat și de a-și aduna provizii în cantități exagerate. De altfel, astfel de rezerve de produse, cu termenul lung de valabilitate, în special conserve și semifabricate din carne, și cetățenii noștri cumpără în cantități mari. În aceste condiții, trebuie să ne abținem să judecăm, însă vor exista întreruperi în livrarea cărnii proaspete în lanțurile de magazine, cât și a produselor din carne pe piața internă, iar reacția ce va urma, va fi o cerere exagerată.
- Putem spune că livrările de carne, materia primă necesară pentru producție la combinatul Carmez s-au redus? Nu corespund cererii dvs? Ar însemna că pe piața locală din Moldova a apărut un deficit de carne?
Un deficit mare, în privința unei oferte reduse de carne pentru prelucrare, în acest moment nu avem. Dar în condițiile create pe piața cărnii proaspete, probabil depinde numai de timp. Dacă ne uităm ce se întâmplă, înainte de a utiliza pe deplin cota anuală pentru furnizarea fără taxe a cărnii de porc din Uniunea Europeană, producătorii autohtoni de carne de porc și de pasăre au ridicat prețurile pentru procesatori o dată la două săptămâni cu câțiva lei per kilogram. Dar după ce această cotă a fost epuizată complet, destul de devreme, în luna februarie, prețurile au început să fie majorate pentru noi săptămânal și destul de simțitor. Recent a fost așa o situație, prețul de astăzi pentru mâine, a crescut cu 11% la carnea de porc. Și această scumpire nu a fost o consecință a majorării prețului pentru furaje, ci a fost mânată de dorința și de posibilitate de a se folosi de situația creată pe piața materiei prime.
Carnea de porc pentru întreprinderile procesatoare de carne este livrată de 2-3 complexe de porcine ( în rest sunt ferme mici care activează pentru piețele locale și pentru HORECA). Am putea bănui că există o înțelegere de cartel între producătorii mari de carne din țară. Am încercat să le cerem explicații la telefon și am primit același răspuns: “ dacă veți importa carne de porc din Germania sau Ungaria, cu achitarea taxei vamale, va costa cu 10-15 lei per kg mai scump, așa că o puteți cumpăra de la noi fără prea multe întrebări”. Printre altele, o situație asemănătoare avem și la carnea de pasăre. Vreți – cumpărați, nu – căutați alte soluții ( deși toți știu foarte bine că alte posibilități nu sunt). În consecință, săptămâna aceasta am fost nevoiți să reducem volumul cărnii de porc cumpărate cu 33%.
Pentru viitor, producătorii de carne au lăsat să se înțeleagă că prețul va continua să crească. Dar noi nu putem reduce sortimentul produselor: printre clienții noștri sunt lanțurile mari de magazine, care necesită un ritm stabil de livrări, un volum stabilit de produse, cât și varietatea acestora, toate incluse în contractele de achiziție. Atât noi, cât și ei ne aflăm într-o situație vulnerabilă, fără alternative, dependenți de condițiile existente.
- Înseamnă că și prețurile pentru consumatorii finali vor crește ? Când și cât de mult se vor majora?
Putem spune că dacă nu se va schimba nimic în lanțul aprovizionării cu materii prime, prețurile produselor pentru consumatori vor crește pe durata întregului an. De asemenea trebuie luat în calcul că pentru carnea de porc, prețurile cu amănuntul vor crește imediat cum se va scumpi carnea livrată de ferme către combinatul Carmez, care este una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de carne pentru magazine.
În cazul produselor din carne ( salamuri și alte mezeluri), prețul va crește mai lent, ciclul de producție și de vânzare fiind unul mai lung.
Însă orice majorare a prețurilor va fi simțitoare: cererea pentru produsele care se scumpesc se va reduce, acestea vor rămâne pe rafturile magazinelor și în cel mai rău caz, va fi nevoie să le utilizăm. Pierderile suportate ne vor forța să reducem producția și vânzările. Iar finalitatea este calea într-o singură direcție: închiderea afacerii, reducerea unei puteri de achitare a impozitelor și a salariilor, lichidarea locurilor de muncă. Apropo, numai la întreprinderea noastră activează circa 450 de salariați. Din păcate, pentru prima dată, în această lună am fost nevoiți să întârziem achitarea salariilor angajaților, cu doar câteva zile. Însă a fost o măsură neplăcută și destul de alarmantă.
- Există o altă alternativă?
În condițiile create, o singură cale, temporară, până la finele anului 2022, anularea taxei vamale pentru importul cărnii de porc și de pasăre. Această măsură va permite producătorilor de produse de carne să mențină prețurile accesibile pentru consumatori, cât și să-i disciplineze pe cei mai mari producători autohtoni de carne de porc și de pasăre. Autoritățile declară permanent despre susținerea cetățenilor în situația de criză, despre dorința de a limita acțiunile monopoliste și de a liberaliza piața. Atunci noi îi îndemnăm să treacă de la vorbe la fapte, să pornească un mecanism concurențial corect. Nu înțelegem de ce argumentele noastre sunt ignorate, de ce pentru unii producători autohtoni există condiții preferențiale, iar pentru alți producători autohtoni de produse cu valoare adăugată înaltă și pentru consumatori, sunt create costuri suplimentare și dificultăți ( cum ar fi posturile fiscale la întreprinderile procesatoare). Vă asigur că este mult mai ușor să colaborăm cu producătorii autohtoni, dar este necesar ca toți să procedeze corect, să își asume responsabilitatea față de parteneri și față de consumatorii finali.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!