Zațul de cafea este un fertilizant natural care poate fi utilizat la o serie largă de plante și flori, având capacitatea să îmbogățească solul cu substanțe nutritive. Astfel, microorganismele benefice se vor înmulți, iar plantele vor crește mai sănătoase.
Pus la baza florilor, încorporat bine cu pământul, zațul de cafea se comportă ca un fertilizant optim pentru plante, în special pentru flori, scrie cultivaprofitabil.
Zațul conține o pondere bună de azot, potasiu, fosfor, plus diverse minerale care, prin acest procedeu aceste substanțe sunt încorporate în sol, apoi către plantă.
Acest proces durează până când zațul de cafea este descompus, prin urmare, primele efecte benefice vor apărea după câteva luni și nu chiar imediat, de aceea este nevoie de răbdare.
Zațul de cafea la flori are avantajul că produce în sol un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor și chiar a ramelor, ceea ce înseamnă că pământul este unul fertil pentru plante.
Se recomanda ca zațul să fie uscat înainte de a fi încorporat la plante.
Puteți să vă pregătiți un fertilizant natural, folosind doar zațul de cafea și cojile de ouă. Pentru că acestea au un conținut foarte mare de carbonat de calciu și alte elemente importante pentru dezvoltarea legumelor și florilor.
Atenție: pot exista și unele plante sau flori pentru care zațul de cafea nu este indicat, mai ales dacă acesta nu a fost uscat corespunzător. În principal, zațul de cafea poate fi utilizat la plantele care au nevoie de un îngrășământ mai acid, precum coniferele, azaleele, trandafirii, coacăzul.
Precizăm că, aciditatea zațului este la un nivel neutru (pH) după opărire, prin urmare poate fi utilizat în mod sigur în sol.
Puteți utiliza zațul de cafea și în realizarea compostului, alături de iarba tunsă sau alte resturi organice. Toate acestea se vor descompune în sol și va constitui un fertilizant natural de calitate pentru plante.
Zațul de cafea mai poate avea un beneficiu. Pentru melci, acesta este respingător, prin urmare vor evita să se adune pe suprafața de sol pe care există zaț de cafea sau în care s-a încorporat deja.
De unde procurăm zațul de cafea
Este clar că principala sursă o poate constitui chiar zațul de cafea rămas în fiecare dimineață, asta dacă avem nevoie de o cantitate micuță, pentru o gradină de câțiva metri pătrați.
În schimb, dacă dorim să utilizăm zațul de cafea la flori, pe o suprafață ceva mai mare, atunci putem să apelăm chiar la unele restaurante din zona noastră care, mai mult ca sigur, vor arunca acest zaț. Astfel, îl putem reutiliza noi.
Atenție însă că pe zațul de cafea să nu fie formate deja mucegaiuri sau sa nu fie pete de grăsime, deoarece, pot dăuna plantei.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!