Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene: E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid).
Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători.
De reținut operatorilor din domeniul alimentar:
- Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
- Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);
- Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
- Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
- Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
- Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;
„Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice; Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor”, mai susțin reprezentanții ANSA.
Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:
- Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămân sigure;
- Înregistrările de temperaturi sunt esențiale, în special, atunci când s-au depistat abateri;
- Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;
- Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;
- Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător;
- Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele nu sunt supraîncărcate, sunt curate, bine organizate, iar alimentele crude separate de cele gătite.
De reținut consumatorilor:
- Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
- Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
- Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
- Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
- Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);
În cazul constatării unor nereguli, consumatorii sunt în drept să depună reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md. Pentru informații și consultații puteți apela la linia verde: 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.