Растениеводство

Acarienii: Metode de combatere în plantațiile de căpșun și zmeur

Автор: AgroExpert
Acarienii: Metode de combatere în plantațiile de căpșun și zmeur - agroexpert.md

În anul curent tot mai mulți producători de căpșun, zmeur și mur sunt nevoiți să lupte aprig cu dăunătorii „minusculi”, dar care produc niște daune enorme în plantații comerciale de arbuști fructiferi și căpșun. În unele cazuri utilizarea unor preparare chimice recomandate de combatere a acestor dăunători, poate fi chiar mai puțin efectivă, în unele faze de dezvoltare a plantelor. În anul curent, mai multe plantații de zmeur din Centrul RM (Ialoveni, Șoldănești, Strășeni)au fost afectate foarte puternic de acarianul roșu comun (Tetranychus urticae Koch.), distrugând in masă plantații de zmeur bienal în câmp deschis și chiar zmeur în teren protejat. Despre aceasta susține expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL.

Caracterisitica dăunătorului și ciclului evolutiv:

Acarianul roșu comun - este un dăunător care atacă numeroase specii pomicole inclusiv căpșunul, producând pagube deosebite mai ales în anii secetoși. Dimensiunile medii ale dăunătorului sunt 0,50 mm lungime și 0,45 mm lățime. Ouăle sunt sferice, albicioase, cu aspect sticlos imediat după depunere, acestea devin roșietice înainte de eclozare. În stadiul de larvă are 3 perechi de picioare în timp ce în stadiu adult are 4 perechi de picioare.

Ciclul evolutiv al insectei și modul de atac:

Adulții iernează sub frunzele căzute sau în resturile vegetale. Cei hibernanți încep migrația primăvara foarte devreme, în prima decadă a lunii Martie când temperatura medie a aerului depășește 10 °C, se hrănesc cu seva frunzelor tinere apoi, în decurs de 5-8 zile depun ouăle.

Incubația ouălor durează 5-7 zile. Când temperatura crește la 12.5 °C apar primele larve. Prima generație a dăunătorului apare pe parcursul a 30-35 de zile. Generațiile următoare apar la interval de 13-24 de zile pentru ca în lunile foarte călduroase acarienii să apară la interval de 10-12 zile.

Atacul acarianului roșu se manifestă la început sub forma unor pete mici de culoare galben deschis.

Pe măsura colonizării plantelor petele se măresc, se unesc, cee ace duce la depigmentarea foliolelor. Dacă atacul este foarte sever, frunzele căpșunilor devin ruginii iar plantele se debilitează. Fructele atacate rămân mici și de calitate inferioară.

Măsuri de combatere integrată:

În plantațiile comerciale, acolo unde este posibil, adunarea fructelor bolnave, greblarea culturii și arderea resturilor vegetale primăvara devreme precum și combaterea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetație contribuie la reducerea rezervei biologice a dăunătorului.

Măsurile chimice de combatere:

La începutul vegetației (înmugurire) se recomandă utilizarea preparatelor chimice pentru prevenirea depunerii ouălor de acarieni. Se poate utiliza preparatul Nissorun 10WP (hexitiazox, 100 g/kg) în doză de 0,3 kg/ha, iar după 2 săptămâni se poate aplica preparatul de contact Vertimec 018 EC (0,8 kg/ha), care va fi de folos și împotriva tripsilor și a acarianului roșu comun.

„Dacă să vorbim de situația curentă, unde avem un atac puternic de acarieni, la un timp foarte uscat, putem utiliza câteva soluții, care în mod practic, ar trebui să ajute:

 

Prima variantă: Apollo 500 SC (acaricid de contact acționând în principal ca ovicid, cu efect și asupra formelor mobile în stadiul tânăr (larve) și cu îndelungată activitate reziduală) - în doză de 0,24 kg /ha în amestec cu Vertimec 018 EC ( 0,8 l/ha) (împotriva stadiului de adult), apoi peste 3 zile de stropit cu Actellic 50 EC  (stadiu de adult) în doza de 0,8 l/ha, de repetat peste 3 zile iarăși cu Actellic 50 EC.

 

Altă variantă: Masai 20 WP (Tebufenpirad 200 g/kg) sau preparat analog în doză de 0,4 kg/ha în amestec cu Apollo 500 SC în doză de 0,24 kg /ha, de stropit peste 3 zile cu Actellic 50 EC în doza de 0,8 l/ha, de repetat peste 3 zile iarăși cu Actellic 50 EC. De utilizat obligatoriu în amestec cu un adjuvant prezent pe piață din RM.

Pot fi utilizat obligatoriu după așa tratamente intensive preparate anti-stres pe bază de acizi aminici (Izabion, Megafol, Kelpak, Cupromax), dimineața devreme până la temperatura aerului nu mai mare de 22 C)”, explică expertul Dmitrii Dodica.

Schema de tratament de mai sus este efectivă și împotriva Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi).

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!