Растениеводство

Cultura pătrunjelului: Când se seamănă și cum se îngrijește

Автор: AgroExpert
Cultura pătrunjelului semănarea recoltarea - agroexpert.md

Aproape fiecare gospodar dorește să aibă în propria grădină câteva fire de pătrunjel. Cultura de pătrunjel nu este una dificilă, implică doar atenție la plantare și la combaterea bolilor.

Pregătirea terenului se va începe din toamnă, după ce am desființat cultura anterioară. Apoi vom face o discuire și o arătură adâncă, moment prielnic pentru a îngloba în sol și îngrășăminte.

Primăvara devreme vom face grăpatul perpendicular pe arătură, mărunțirea și modelarea solului în straturi înălțate. Pentru cei care doresc să erbicideze, această acțiune se va face cu 6-7 zile înainte de semănare, scrie cultivă-profitabil.

Semănarea pătrunjelului

Atunci când solul este bine aprovizionat cu apă, primăvara devreme, putem începe să semănăm pătrunjel. Se recomandă o distanță între rânduri de 25-30 cm, iar o adâncime de maxim 1 – 1,5 cm.

Dacă aveți în plan să puneți 100 mp de pătrunjel, atunci e bine să știți că veți avea nevoie de o cantitate de sămânță de 0,05 kg, acestea fiind foarte mici.

Unii cultivatori preferă să umezească semințele de pătrunjel în apă călduță (30-35 grade Celsius), cu 24 de ore înainte de semănare, pentru ca acestea să germineze mai ușor.

Lucrări de întreținere

  • Tăvălugirea semănăturii.
  • O prăsilă în cazul formării crustei sau apariției buruienilor.
  • 4-5 prăsile manuale.
  • La pătrunjelul pentru rădăcină, răritul plantelor pe rând se face prima dată în faza de 3-4 frunze în rozetă la distanța de 4-6 cm, iar la al doilea rărit plantele se lasă la distanțe mai mari, 8-10 cm.
  • Irigarea se va realiza mai rar, în special în a doua parte a vegetației.

Combaterea bolilor și dăunătorilor se are în vedere tot timpul perioadei de vegetație. Principalele boli și dăunători întâlnite la pătrunjel sunt aceleași ca și la morcov.

Cum putem combate biologic riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor:

  • În primul rând, să nu revenim cu plantarea pătrunjelului pe aceeași solă de teren mai devreme de 4 ani.
  • În timpul vegetației, să ajutăm culturile cu tratamente foliare pe bază de macerat de urzică sau tătăneasă începând din faza când plantele au 8-10 frunze adevărate.
  • La apariția muștelor se pot face tratamente cu infuzii de plante puternic mirositoare (pelin, foi de ceapă, usturoi). Suprafețele mici pot fi acoperite cu plase antiinsecte în timpul perioadei de zbor a muștelor (mai-iunie).

Recoltare

Recoltarea pătrunjelului de rădăcină se face la sfârșitul lunii septembrie și în luna octombrie. Lucrarea se face manual cu cazmaua. Plantele se adună în grămezi. La rădăcinile destinate consumului, frunzele se îndepărtează de la colet, iar la cele destinate culturilor semincere se rup la 1-2 cm deasupra coletului. Rădăcinile se curăță de pământ și se păstrează în silozuri sau pivnițe.

Pătrunjelul pentru frunze se recoltează pe tot parcursul anului începând cu luna mai până la sfârșitul perioadei de vegetație. În al doilea an de vegetație se pot recolta frunze pentru consum încă din luna martie, după care, în lunile aprilie – mai, vor apărea tijele florifere care vor produce semințe.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!