Растениеводство

Cum să preveniți crăparea roșiilor și să obțineți o recoltă bogată

Автор: AgroExpert
crăparea roșiilor prevenire cauze - agroexpert.md

Crăparea roșiilor poate duce frecvent la scăderea semnificativă a producției. Chiar dacă sunt necoapte, pe tomate, pot să apară crăpături, acestea fiind o poartă deschisă pentru boli și dăunători.

Totodată, o roșie crăpată este mai greu de vândut, chiar și la un preț mai mic. 

De ce crapă roșiile?

Cea mai des întâlnită cauză este umiditatea crescută. Roua sau ploaia se poate menține pe o perioadă îndelungată pe plante, iar dacă vorbim de solarii aerisirea necorespunzătoare, scrie cultivaprofitabil.

O altă cauză este diferența bruscă între uscat și ud. După o perioadă de secetă, când roșiile nu au avut parte de apă, nu este bine să venim, dintr-o dată, cu o udare puternică asupra lor (sau o ploaie abundentă). Așadar, se recomandă ca prima irigare după secetă să fie moderată. Mai bine udăm dimineața și seara 1-1,5 litri pe plantă.

Folosirea necorespunzătoare a îngrășămintelor, tot este o cauză des întâlnită ce conduce la crăparea roșiilor. De exemplu: fertilizare excesivă cu azot, lipsa de potasiu, carența de bor.

De asemenea, tunderea excesivă a plantei (ceea ce lasă fructele expuse la soare) este un alt motiv pentru care coaja roșiilor poate crăpa.

Cum sa prevenim crăparea roșiilor

Prima regulă este udarea regulată a tomatelor la rădăcină. O metodă foarte bună ar fi irigarea prin picurare. Udarea frunzelor nu este recomandată, deoarece poate duce la apariția bolilor.

Realizați-vă și un grafic de udat, pentru a nu avea perioade de udat excesiv sau de secetă.

Îngrășămintele trebuie utilizate la timp. Azotul necesită oprit treptat. În schimb putem utiliza bor, potasiu, magneziu. Aceste micro elemente le putem utiliza când roșiile înfloresc și leagă fructe. Citim și respectăm instrucțiunile de pe ambalaj, pentru a nu depăși doza sau frecvența recomandată.

De asemenea, este recomandat să nu defoliați complet plantele, care pot duce foarte ușor la arsuri solare. Din acest motiv și gustul poate să aibă de suferit.

La solarii este foarte important să realizăm aerisirea lor. Umezeala e principalul dușman.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!